PM ISMAIL SABRI UMUM TOL DI ENAM LEBUH RAYA UTAMA DITURUNKAN BANTU KURANGKAN BEBAN RAKYAT

Editorial

14 Okt 2022

Enam lebuh raya utama di Lembah Klang akan mengurangkan tambang tol sebagai sebahagian daripada usaha kerajaan untuk mengurangkan beban kos sara hidup rakyat, kata Perdana Menteri ‘interim’ DS Ismail Sabri Yaakob sebagaimana dilaporkan oleh media semalam (13 Okt 2022).

Empat lebuh raya di bawah kendalian Kumpulan Projek Lintasan Kota Holdings Sdn Bhd (Prolintas) akan menyaksikan pengurangan tambang bermula 20 Oktober, dengan keputusan mengenai perkara itu yang telah diputuskan oleh kabinet pada 18 Mei.

Pengurangan caj tol itu melibatkan Lebuhraya Bertingkat Ampang-Kuala Lumpur, Lebuhraya Koridor Guthrie (GCE), Lebuhraya Kemuning-Shah Alam, dan Lebuhraya Penyuraian Kajang.

Lebuhraya Koridor Guthrie

Secara berasingan, dua lebuh raya lain di bawah IJM Corporation Bhd iaitu Lebuhraya Kajang-Seremban (Lekas) dan Lebuhraya Besraya, akan melaksanakan pengurangan tol berkuat kuasa 1 Januari 2023, merujuk keputusan dan persetujuan kabinet pada 1 Jun.

Pengumuman itu dibuat menjelang Pilihan Raya Umum Ke-15, yang dijangka diadakan pada awal November.

Ismail Sabri berkata demikian semasa pelancaran Lebuhraya Bertingkat Damansara-Shah Alam (DASH) semalam.

Lebuh raya bernilai RM4.2 bilion sepanjang 20.1km yang menghubungkan Puncak Perdana ke Penchala itu mula beroperasi pada tengah malam tadi dan dijangka menyaksikan 50,000 pengguna jalan raya setiap hari, yang akan menikmati kadar tol percuma sehingga 30 November ini.

DASH menawarkan laluan alternatif untuk pengguna jalan raya dari barat Shah Alam ke timur Kuala Lumpur dan dijangka mengurangkan kesesakan di beberapa jalan utama sehingga 40% pada waktu puncak dan mengurangkan masa perjalanan dari Puncak Perdana ke Penchala dalam masa 60 minit.

Lebuhraya baharu itu, yang mula dibina pada Ogos 2016, akan bersambung dengan Lebuhraya GCE, Damansara-Puchong, Penchala Link, dan Lebuhraya SPRINT, dan menawarkan laluan alternatif ke beberapa kawasan.

Konsesi untuk DASH akan berlangsung selama 55 tahun dari 25 Disember 2014 hingga 24 Disember 2069.

“Saya berasa sangat bangga apabila melihat projek berimpak tinggi seperti DASH menjadi kenyataan. Ini kerana ia akan memberi manfaat kepada Keluarga Malaysia,” kata Ismail Sabri dalam ucapan perasmiannya.

“DASH ialah satu daripada 53 projek berimpak tinggi dalam program transformasi ekonomi kerajaan, yang menawarkan 12,000 peluang pekerjaan.”

DASH: Projek Berimpak Tinggi

Secara berasingan, Ismail Sabri berkata kerajaan juga pada 4 Mac lalu bersetuju dengan penambahan lorong baharu di sepanjang Lebuhraya Karak dari plaza tol Gombak ke plaza tol Bentong, manakala jalan terowong baharu akan dibina di Genting Sempah bagi mengurangkan kesesakan.

Perdana menteri berkata kerja-kerja tebatan banjir akan dijalankan di Lebuhraya Pantai Timur Fasa 1 berikutan banjir berterusan di sepanjang jalan.

“Semua kerja penambahbaikan itu mengambil kira penstrukturan semula kadar tol, dengan perjanjian konsesi tambahan dimuktamadkan.

“Dengan penstrukturan terbaru ini, kerajaan telah menjimatkan kira-kira RM8.8 bilion pampasan yang sepatutnya dibayar kepada syarikat konsesi terbabit. Selain itu, pengguna lebuh raya boleh menikmati kadar tol yang lebih murah,” kata beliau.

*****

Advertisement

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Atas ↑

%d bloggers like this: