SETELAH SABAH SETUJU BERSEKUTU DENGAN MALAYSIA, MENGAPA PULA SULU HARUS DIBAYAR, SEDANGKAN KERAJAAN SULU PUN TIDAK WUJUD?

Editorial

12 Ogos 2022

Malaysia tidak berhutang dengan sesiapa pun untuk menerima Sabah masuk ke dalam Persekutuan Malaysia kerana itu adalah kehendak rakyat Sabah sendiri.

Memandangkan Sabah diiktiraf di peringkat global sebagai sebahagian daripada Malaysia, Malaysia sama sekali tidak bertanggungjawab untuk melayan tuntutan keturunan raja tidak wujud dan hanya menjadi mitos dan dongengan sahaja.

Sama seperti seorang hamba Allah yang mengaku dia adalah Sultan Melaka yang masih hidup.

Dunia telah mengakui kedaulatan Malaysia ke atas Sabah dan sebagai negara komponen persekutuan, Malaysia melabur berbilion ringgit untuk membangunkan Sabah, dan mengambil peduli kebajikan rakyatnya dan segala aspek sosio-ekonomi-politiknya.

Apakah sumbangan waris kesultanan Sulu ke atas Sabah dan  kestabilan sosio-politik serta pembangunan ekonomi Sabah?

Dengan itu, Malaysia tidak berhutang dengan sesiapa pun untuk menerima Sabah masuk ke Persekutuan Malaysia.

Perjanjian 1878 yang ditandatangani antara sultan Sulu dan representatif British, Baron Von Overbeck dan Alfred Dent, mengenai penyerahan Sabah telah digunakan oleh waris Kiram untuk menuntut ‘wang penyerahan Sabah’ dari Malaysia.

Malah, kesultanan Sulu telah dibubarkan oleh Amerika pada tahun 1915 melalui Carpenter Accord.

Semasa pendudukan Jepun pada tahun 1941, keturunan Sultan Sulu langsung tidak cuba mempertahankan Sabah, dan tiada apa-apa bayaran dibuat oleh Jepun kepada mereka.

Sabah mencapai kemerdekaan apabila ia disatukan ke dalam Malaysia pada 16 Sept 1963.

Malaysia secara konsisten membayar atau ‘wang pampasan’ berjumlah RM5,300 kepada waris Kiram sehingga 2013.

Ini adalah jumlah yang tidak seberapa, berjumlah RM441.67 sebulan sedangkan rakyat Malaysia membayar jumlah wang yang lebih tinggi untuk menyewa rumah kediaman mereka.

Pada tahun 1939, waris sultan Sulu, iaitu generasi terdahulu keluarga Kiram, merujuk kepada Mahkamah Tinggi Sandakan, Sabah berhubung pertikaian di bawah Surat Ikatan Penyerahan 1878.

Hakim telah mengesahkan bahawa waris kesultanan Sulu telah tidak berfungsi dan mereka mengakui bidang kuasa mahkamah Malaysia berhubung menyelesaikan sebarang isu berkaitan perjanjian itu.

Jadi mengapa yang dipanggil pewaris kesultanan Sulu yang sudah tidak berfungsi kini menggunakan timbang tara di Sepanyol?

Oleh itu, sebagai pewaris sah kesultanan usang dan pengganti parti-parti dalam saman 1939, generasi keluarga Kiram kini terikat secara sah dengan keputusan yang dibuat pada 1939.

Pada 2020, kerajaan Malaysia memfailkan saman di Mahkamah Tinggi Sabah untuk menghentikan timbang tara Sepanyol yang diketuai penimbang tara Sepanyol. Timbangtara itu difailkan oleh generasi semasa keluarga Kiram.

Mahkamah Tinggi telah berhujah bahawa tiada apa-apa dalam Surat Ikatan Penyerahan 1878 menunjukkan bahawa kedua-dua Malaysia dan kesultanan Sulu yang tidak berfungsi itu bersetuju untuk merujuk sebarang pertikaian untuk timbang tara.

Mahkamah mendapati bahawa tiada perjanjian timbang tara atau klausa timbang tara dalam surat ikatan itu.

Timbangtara Sepanyol adalah menyalahi undang-undang kerana ia melanggar kekebalan kedaulatan Malaysia dan mengabaikan isu perundangan yang penting, iaitu sama ada Sepanyol adalah negara yang sah untuk menentukan tuntutan itu.

Berdasarkan Protokol Madrid 1885 – perjanjian antarabangsa yang ditandatangani oleh Sepanyol, Britain, Jerman dan Sepanyol telah melepaskan kepentingannya ke atas Kepulauan Sulu dan mengesahkan kedudukan British di Sabah.

Sepanyol tidak mempunyai kaitan sama ada dengan surat ikatan itu atau dengan Sabah. Oleh itu, Sepanyol tidak mempunyai bidang kuasa untuk memutuskan perkara itu. Negara yang mempunyai bidang kuasa ialah Malaysia.

Memandangkan tiada bukti Malaysia mengetepikan imuniti kedaulatannya, timbang tara Sepanyol adalah menyalahi undang-undang.

Sebagai sebuah negara yang berdaulat, Malaysia sepatutnya tidak membayar walau satu sen pun kepada waris Kiram sejak 1963. Namun, atas niat baik, kerajaan ketika itu membayar jumlah tahunan RM5,300 pula.

Tidak salah bagi Malaysia untuk menghentikan pembayaran pada 2013 kerana Putrajaya tidak berurusan dengan pengganas dan tidak menghormati perjanjian dengan kerajaan yang telah lama hilang.

Bagaimanapun, surat yang ditulis oleh peguam negara Malaysia pada 2019 menyatakan kekesalan Malaysia dalam menghentikan pembayaran adalah satu kesilapan dan tidak sepatutnya dihantar.

Mengapa Malaysia perlu menyesal kerana tidak membuat pembayaran kepada waris Kiram sedangkan jelas bahawa Sabah adalah milik Malaysia dan serangan Sulu telah mencabuli perjanjian ‘bayaran pampasan’?

Mengapakah Malaysia perlu menghormati perjanjian penjajah yang ditandatangani oleh entiti yang tidak lagi berdaulat?

Memandangkan Sabah diiktiraf di peringkat global sebagai sebahagian daripada Malaysia, maka Malaysia sama sekali tidak bertanggungjawab untuk melayan tuntutan keturunan seorang raja yang lenyap.

******

Advertisement

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Atas ↑

%d bloggers like this: