DR MAHATHIR SUDAH HAMPIRI KEMATIAN TETAPI TERUS ANDAIKAN BAHAWA DIA MASIH MUDA UNTUK KEKALKAN KEKUATAN -NST

Editorial

16 Mei 2022

NST tiga hari lalu telah menyiarkan berita tentang Dr Mahathir yang bersedia menghadapi kematian setelah dimasukkan ke IJN baru-baru ini.

Bekas Perdana Menteri itu telah menceritakan prosedur perubatan elektifnya baru-baru ini di Institut Jantung Negara (IJN), sambil berkongsi beberapa pandangan mengenai gaya hidup sihatnya selama 97 tahun.

Ahli Parlimen Langkawi itu mengakui sebelum dimasukkan ke IJN, beliau sering mengalami sesak nafas dan kemudiannya didapati kekurangan sel darah merah.

“Sampai satu tahap saya tidak boleh berjalan beberapa ela. Doktor menasihati supaya saya dimasukkan ke IJN dan doktor pakar mendapati saya kekurangan sel darah merah.

“Apabila itu berlaku, pengambilan oksigen menjadi kurang dan akhirnya saya menjadi lemah dan mula mengalami sesak nafas.

“Penyelesaian mereka adalah sangat mudah. ​​Mereka menyalurkan ke dalam badan saya dengan dua liter sel merah, untuk meningkatkan kapasiti darah saya memperoleh oksigen, dan hampir serta-merta saya dapat bernafas dengan baik dan berjalan lebih jauh tetapi itu adalah bahagian pertama kemasukan saya ke hospital.”

Dr Mahathir pertama kali dimasukkan ke IJN pada 7 Jan untuk prosedur elektif dan dibenarkan keluar pada 13 Jan. Bagaimanapun, beliau dimasukkan sekali lagi dan kemudian dibenarkan keluar pada 5 Feb.

Semasa lawatan kedua ke IJN, Dr Mahathir berkata beliau disyorkan untuk menjalani prosedur pembedahan memasang perentak jantung – alat kecil yang ditanam di dada untuk mengawal degupan jantung dan menghalang jantung daripada berdegup terlalu perlahan.

“Kemudian, mereka memberitahu bahawa saya semakin tua dan jantung saya akan semakin lemah dan ia mungkin berhenti tetapi para doktor berkata pada masa kini, kita mempunyai perentak jantung. Ia akan merangsang jantung untuk mengepam darah dan saya bersetuju untuk memasang perentak jantung dalam dada saya.

“Malangnya, semasa menjalani pembedahan, saya dijangkiti kuman dan menjadi lemah. Saya demam dan langsung tidak sihat.

“Saya fikir saya hampir mati jadi saya berkata ‘ini adalah hari terakhir saya’ dan saya bersedia untuk mati tetapi doktor tidak berputus asa. Panel doktor menjaga saya dan membincangkan apa yang perlu dilakukan (setiap hari).

“Mereka datang kepada saya dan berkata hari ini kami memberi anda transfusi ubat serta suntikan, dan tiba-tiba saya mendapati saya semakin pulih. Saya dapat berjalan dengan baik, jadi, terima kasih kepada doktor.”

Selain daripada kebiasaannya “berhenti makan jika makanan itu sedap” dan “makan dalam jumlah yang sedikit”.

Dr Mahathir berkata beliau juga sering melakukan senaman secara kerap berdasarkan kemampuan maksimumnya.

“Saya berjalan (di luar), saya melakukan kira-kira 30 minit di atas treadmill dan saya berbasikal. Saya hanya melakukan senaman sederhana kerana yang paling penting, jika anda masih makan terlalu banyak, malah bersenam tidak akan membantu anda.”

Mengenai mengekalkan fikirannya yang tajam, Dr Mahathir berkata muslihatnya adalah dengan menganggap dirinya sekarang sebagai pemuda yang sedang menuju ke masa depannya.

“Apabila anda sudah tua, tetapi meletakkan diri anda sebagai pemuda berusia 30 tahun, anda mula melihat masa muda anda serta memikirkan betapa indahnya, dan merinduinya tetapi apabila anda sampai ke peringkat saya, pada usia 97 tahun, saya menganggap diri saya sebagai belia dan saya akan melihat kembali tahun-tahun ini sebagai hari-hari besar semasa saya muda.

“Pada usia apa pun, anda akan mendapati pelbagai nostalgia. Anda akan memikirkan betapa indahnya semasa zaman sekolah tetapi ada kalanya di sekolah anda langsung tidak menikmati kehidupan. Anda hanya mengingati bahagian yang baik.

“Jadi, zaman sekarang sebenarnya anda adalah remaja masa depan anda kerana apabila anda berumur 60 tahun, anda akan fikir wow, 30 tahun adalah hebat dan sekarang, saya menganggap mereka yang berumur 80 tahun sebagai muda.

Dengan erti kata yang lain, Mahathir sering membawa persepsi bahawa dirinya masih muda dan mempunyai masa depan yang panjang demi mengekalkan kekuatan pada usia 97 tahun.

Mungkin juga benar, kerana sekiranya seseorang merasakan dirinya tua dan uzur, maka pastinya dirinya tidak berdaya untuk melakukan apa juga kerana dikongkong oleh persepsi usia yang tua.

Sebaliknya sekiranya seseorang itu masih memberi persepsi bahawa dirinya masih muda, maka banyaklah perkara yang dia fikir dia mampu melakukannya.

******

Advertisement

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Atas ↑

%d bloggers like this: