PAS MENDAKWA IA PARTI SEDERHANA TETAPI SEJARAH MENUNJUKKAN SEBALIKNYA – KHALED NORDIN

Khaled Nordin

12 Nov 2021

PAS, tidak pernah menang besar dalam mana-mana pilihan raya umum kerana orang Melayu dan rakyat Malaysia melihat PAS mempunyai ideologi Islam yang melampau.

PAS mungkin bercakap dan menampilkan dirinya sebagai “lebih sederhana daripada sederhana” tetapi rekod prestasi parti itu jelas menunjukkan bahawa ia adalah tidak sederhana, kata Naib Presiden UMNO, Khaled Nordin.

PAS mungkin kelihatan sederhana pada masa kini tetapi itu bukan kerana ideologi atau pendekatan politiknya sederhana.

“Sebaliknya ialah kerana PAS sedar bahawa ia perlu bersederhana untuk dijemput menjadi sebahagian daripada kerajaan,” katanya dalam satu kenyataan.

Beliau menjawab laporan yang memetik Presiden PAS Abdul Hadi Hadi Awang, yang menggembar-gemburkan Perikatan Nasional (PN) sebagai gabungan bukan pelampau dan penawar kepada kelemahan Barisan Nasional (BN), yang mula kelihatan selepas ia berkuasa selama beberapa dekad.

Khaled berkata BN sentiasa berdiri teguh dalam menyokong kepelbagaian dalam masyarakat Malaysia, sebab itu ia tidak pernah menyertai gabungan lain dalam usaha untuk kelihatan sederhana.

“Tengok rekod prestasi PAS. Pakatan apa yang tidak disertainya untuk melunturkan imej radikalnya, termasuk memeluk DAP sebagai sekutu,” katanya.

Memperkukuhkan dakwaan Khaled. Sumber: Media Islam

Beliau menegaskan bahawa memandangkan BN bukan sebahagian daripada PN, Hadi secara tidak langsung telah menyindir bahawa BN adalah pakatan ekstremis.

“Sudah tentu pendapat ini tidak benar. BN bukan parti pelampau dan tidak menyokong ekstremisme.

“Jika begitu, mengapakah rakyat Malaysia boleh memilih BN selama 61 tahun dan bukannya PAS. Saya rasa semua orang tahu jawapannya.”

“Pada mata PAS dan PN, BN ada kelemahannya,” katanya.

“Tetapi kelemahannya bukan kerana ia parti ekstremis. BN mungkin mempunyai sisi ekstremnya tetapi ia dengan alasan dan asas yang kukuh. Ekstremisme BN ialah mempertahankan pluralisme Malaysia.

“BN melampau apabila memerangi mereka yang mengkhianati mandat rakyat dan yang menghina demokrasi.

“BN melampau dalam mengembalikan demokrasi dan menyembuhkan Malaysia sebaik mungkin.”

Beliau juga menyatakan bahawa PAS tidak pernah menang besar dalam mana-mana pilihan raya umum kerana dialah parti pelampau.

“Ini kerana orang Melayu dan rakyat Malaysia secara umumnya melihat PAS sebagai parti yang mempunyai ideologi Islam yang melampau.

“Mereka tidak yakin PAS mampu menawarkan penyelesaian kepada pluraliti kompleks Malaysia,” katanya.

Sumber:

-FMT

******

Advertisement

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Atas ↑

%d bloggers like this: