VIDEO – MAHATHIR PANDAI SEMBUNYIKAN GERAKAN KORUPNYA DARIPADA MATA RAKYAT

Editorial

19 Okt. 2021

Dalam hiruk-pikuk Anwar mendedahkan Kertas Pandora, MSN atau Microsoft News yang merupakan antara gergasi media dunia telah menyenarikan dalam siaran ‘Money’ bahawa Tun Mahathir Mohamad adalah antara 36 tokoh pemimpin yang terkaya di dunia.

Malahan daripada senarai yang didedahkan MSN, Mahathir adalah tokoh yang ke-6 terkaya mengikut ranking Money MSN itu.

Sebelum ini Wikileaks juga telah mendedahkan bahawa Mahathir adalah PM Kedua terkaya di dunia dengan nilai kekayaan USD44 bilion.

WAHAI MUHYIDDIN, SIAPAKAH KLEPTOKRAT? – KOREK, BONGKAR, DEDAH
Rakan baik Mahathir dalam spekulasi mata wang, George Soros pernah menggelar Mahathir sebagai ‘A Corrupt Moron’ atau perasuah yang moron.

Daripada maklumat sulit yang mereka miliki MSN menghebahkan bahawa Mahathir Mohamad memiliki kekayaan USD45 bilion, bersamaan dengan GBP32 bilion atau RM188 bilion.

Dengan wang sebanyak itu Mahathir boleh membeli negara miskin seperti Ethiopia untuk diangkat dirinya menjadi MahaRaja, bukan lagi Mahathir.

Pemimpin tertinggi Korea Utara, Kim Jong-Un sekalipun hanya memiliki kekayayaan USD5 bilion sahaja, berbanding dengan Mahathir yang memiliki kekayaan USD45 bilion.

MSN menggambarkan Mahathir sebagai bekas Perdana Menteri tertua dunia yang telah berkuasa sejak 1981-2003 dan sekali lagi pada 2018 hingga Februari 2020.

Hakikat ini membuktikan bahawa “Power corrupts and absolute power corrupts absolutely.” 

Melalui proksinya, bekas Menteri Kewangannya, Tun Daim Zainuddin, pemimpin tua yang kini berusia 95 tahun, didakwa mempunyai kekayaan yang tersimpan di luar negara dan dianggap mempunyai kepentingan di 50 buah bank di seluruh dunia.

Nampaknya Mahathir seperti gagal menutup rahsia kekayaannya, tidak seperti Kertas Pandora yang cuba diketengahkan oleh Anwar Ibrahim dalam sidang parlimen tetapi gagal mengesan kekayaan Mahathir.

Mahathir pandai menutup rahsianya, malahan dia terkenal sebagai penyangak yang menggunakan proksi untuk melindungi semua kepentingannya serta menyelamatkan dirinya daripada undang-undang.

Kenapa Kit Siang diam? Berapa bilion Mahathir bayar dia untuk diam?

Soalnya daripada manakah Mahathir memiliki kekayaan ini semua? Adakah daripada klinik kesihatan miliknya di Alor Setar?

Hebatnya Mahathir apabila membangkitkan kekayaan DS Najib malahan menuduh Najib sebagai penyangak, perompak-lanun, sehingga menghina keturunan DS Najib, sedangkan mahkamah belum pun membuat apa-apa keputusan terhadap kes DS Najib.

Jika adapun di Mahkamah Tinggi apabila Mahathir mempergunakan hakim konconya yang dipinjamkan sebentar daripada Mahakamah Sivil ketika PH berkuasa.

Namun rayuan perbicaraan diteruskan, malahan DS Najib dibenarkan pun ke luar negara untuk menziarahi anaknya yang menetap di sana setelah hampir dua tahun terkurung dalam rumah kerana pandemik Covid19.

*******

Advertisement

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Atas ↑

%d bloggers like this: