UEC DAN DONG JIAO ZONG ADALAH VIRUS YANG MENDAHULUI COVID19

Editorial

14 Sept 2021

Setelah PH tumbang, maka kebergantungan Dong Jiao Zong untuk bergantung harap dengan DAP telah cair.

Namun mereka tetap terpaksa memperjuangkan UEC kerana itu adalah jihad mereka, seakan-akan mereka bukan rakyat Malaysia tetapi rakyat Republik Komunis China yang terdampar di Malaysia.

Dengan alasan itulah mereka terpaksa menggiatkan kembali kempen dan propaganda mereka untuk mendapatkan pengiktirafan kerajaan ke atas UEC atau Unified Examination Certificate yang mereka tanggapi setaraf dengan SPM.

Nampaknya UEC yang menjadi perjuangan jihad kaum CINA-DAP telah membutakan mata mereka, bahawa itulah parasit atau virus yang membunuh integrasi dan perpaduan nasional negara.

Ia diwujudkan oleh dua persatuaan Cina iaitu Gabungan Persatuan Guru-Guru Sekolah Cina Malaysia ( Jiao Zong) dan Persatuan Gabungan Jawatankuasa Sekolah Cina Malaysia (Dong Zong) pada tahun 1975.

Kedua-dua persatuan ini wujud pada tahun 1952 sebagai tindak balas kepada Ordinan Pendidikan Kebangsaan.

Ordinan ini mengangkat Laporan Pendidikan Barnes. Barnes, seorang pegawai British diamanahkan untuk mengetuai jawatankuasa pendidikan pada tahun 1950 untuk mengkaji tentang pendidikan aliran Melayu.

Sekolah Kebangsaan berperanan bukan sahaja untuk menjadikan bahasa Melayu sebagai bahasa perantaraan pelbagai kaum, tetapi Sekolah Kebangsaan juga menjadi pusat perkembangan nasionalisme kebangsaan dan integrasi nasional.

Hari ini nampaknya, semua agenda keramat itu gagal dan dicampak ke longkang oleh kaum Cina-DAP yang terpengaruh dengan Jiao Zong dan Dong Zong itu.

Ordinan Pendidikan 1952 melalui Laporan Barnes yang dilihat sebagai proses peralihan kuasa dan kemerdekaan telah mencadangkan agar sekolah vernakular Cina dan india dihapuskan dan diwujudkan Sekolah Kebangsaan berasaskan satu aliran sahaja sama.

Hakikatnya ia adalah alat untuk kaum Cina lari keluar daripada dasar pendidikan negara yang mengutamakan integrasi nasional dan bukannya pendidikan vernakular peninggalan British yang hanya akan mewujudkan situasi ‘divide and rule’ bagi kepentingan pihak penjajah.

Di Indonesia, demi memperkukuhkan budaya bangsa, ramai kaum Cina yang menolak prinsip Sumpah Pemuda telah dilenyapkan daripada bumi Indonesia, sama mereka pulang kembali ke Tanah Besar China atau menghadapi maut.

Di Malaysia ketika itu, pemimpin Cina-DAP yang menguasai Jioa Zong dan Dong Zong masih lewah dan tegar dengan prejudis terhadap sistem pendidikan kebangsaan, apatah lagi roh komunisme yang tebal dalam jiwa mereka, serta panas api 13 Mei masih membara.

Pemimpin Jioa Zong dan Dong Zong telah diberikan kata putus bahawa kerajaan dan Kementerian Pendidikan yang diterajui oleh Tun Dr Mahathir Muhammad menolak dan mahu program UEC itu dibatalkan.

Namun kapitalis Cina yang kuat dipengaruhi oleh etnosentrisme China, apatah lagi setelah diapi-apikan oleh DAP, terus tegar dengan ‘jihad’ mereka itu.

Anak-anak Cina sebolehnya dilarang untuk mendaftar di sekolah kebangsaan lantas sekolah jenis kebangsaan Cina tumbuh merata-rata di bandar-bandar dan pekan-pekan kecil.

Dengan itulah kita lihat kefasihan kaum Cina untuk berbahasa Melayu masih pada tahap ‘cap ayam’ tidak seperti kaum Cina Indonesia yang dilarang sama sekali menggunakan bahasa asal mereka dalam urusan harian apatah lagi urusan rasmi.

Kerajaan Malaysia sememangnya amat berlembut dalam apa jua dasar. Kesempatan itu dipergunakan oleh Jioa Zong dan Dong Zong untuk sekali-kali tidak mengalah.

Lantas hari ini setelah 43 tahun UEC diperjuangkan dan terus dilaksanakan meskipun dalam kondisi larangan Kementerian Pendidikan dengan mengambil kurikulum Taiwan sebagai asas kepada kurikulum Sekolah Menengah Cina.

Kini kita dapat perhatikan, di mana-mana jua Sekolah Kebangsaan, pelajar kaum Cina hampir tiada kerana semuanya telah terpengaruh dengan dakyah Jioa Zong dan Dong Zong.

Akibatnya, semangat nasionalisme Malaysia hampir tiada langsung pada jiwa kaum Cina kerana mereka menolak nasionalisme Malaysia dan menyelewengkan fakta.

Maka lahirlah kelompok yang bagaikan makhluk asing di bumi Maalaysia. Mereka menggarap setiap sen wang penduduk Melayu, tetapi mereka tidak perlupun menguasai bahasa Kebangsaan.

Malahan sebagaimana yang mereka tonjolkan semasa tragedi 13 Mei, kiblat mereka masih kepada tanah besar China dengan pemimpin komunis China, Mao Tze Tung sebagai pemimpin idola mereka.

Dalam pada itupun mereka menolak fakta dan hakikat negara ini adalah Tanah Melayu.

Malaysia adalah lubuk emas bagi mereka, kerana rata-rata Vietnam, Jepun, Thailand, Indonesia, Filipina dan Australia tidak suka kaum Cina yang amat oportunis, dan rasis, bertapak di negara mereka, berbeza dengan tlak-ansur kaum Melayu di Malaysia.

Malahan kini terbongkar pula isu kad pengenalan palsu Malaysia yang dimiliki oleh pendatang haram China yang membangkitkan tandatanya, siapakah dalang dan parasit yang menjadi pengkhianat negara.

Golongan pendatang haram China ini mempunyai wang dan dengan wang mereka boleh membeli apa sahaja.

Pada PRU14 UEC menjadi manifesto PH-DAP supaya diiktiraf oleh kerajaan Malaysia, sedangkan kilang-kilang dan syarikat yang dikuasai kaum Cina terus menjadikan bahasa Mandarin sebagai syarat kelayakan untuk diterima bekerja.

Lantas, apa akan jadi dengan kaum Melayu-Bumiputera apabila ekonomi negara dikuasai oleh kapitalis Cina yang menguasai sektor perkilangan.

Demi memantapkan perjuangan mereka Jiao Zong dan Dong Zong telah mengambil inisiatif untuk mempertahankan sekolah vernakular Cina dan turut memperjuangkan Bahasa Mandarin supaya setaraf dengan Bahasa Melayu, lantas mereka bergabung dan membentuk Dong Jiao Zong.

Sungguh mengecewakan merekalah di belakang tabir yang menganjurkan perhimpunan bekas gerila komunis di Banting Selangor dan kemudiannya di Semenyih.

Semangat etnosentrisme Cina itu terus disemarakkan oleh Dong Jiao Zong dengan pembinaan Tugu Peringatan perjuangan Komunisme yang bersembunyi di sebalik tabir MPAJA di Nilai, Negeri Sembilan.

******

Advertisement

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Atas ↑

%d bloggers like this: