(Video) KAUM CINA MALAYSIA ANGKUH, OPORTUNIS, DAN RASIS – DR YE LIN SHENG, PhD

RENCANA SISIPAN

Dr Ye Lin Sheng, Doktor Falsafah yang juga merupakan ahli perniagaan warganegara China, adalah penulis ‘The Chinese Dilemma’ yang menghuraikan kajiannya tentang paradigma kaum Cina Malaysia yang disifatkannya sebagai “angkuh, oportunis dan rasis.”

The Chinese Dilemma – karya Dr Ye Lin Sheng

Dr Lin Sheng tidak bertindak ‘bias’ terhadap sifat kaum Cina Malaysia, sebaliknya telah membuat kajian terhadap paradigma diaspora kaum Cina di Hong Kong, Australia, Thailand, Singapura, Britain dan Amerika Syarikat.

Daripada analisis kualitatif yang dilakukannya, Dr Lin Sheng telah membuat kesimpulan bahawa kaum Cina di Malaysia amat lewah dengan sikap:

  • Angkuh tidak mahu iktiraf hak kaum Melayu
  • Oportunis dan rasis
  • Mengkhianati kontrak sosial dan menolak Perlembagaan Malaysia

Dr Lin Sheng dengan tegasnya membuat beberapa kesimpulan, yang antaranya adalah seperti berikut.

  • KAUM CINA ANGKUH DAN RASIS

Orang Cina Malaysia amat susah untuk menerima kejayaan kaum Melayu kerana perasaan iri hati, hasad dengki dan angkuh mereka. Mereka tidak dapat menerima hakikat bahawa bumi Malaysia ini milik kaum Melayu.

Mana-mana kaum Cina Malaysia sama sekali tidak boleh menerima konsep ketuanan Melayu.

Kejayaan kaum Cina Malaysia hanya tercapai jika mereka dapat menindas kaum Melayu, dan dalam masa yang sama menggunakan kudrat dan kelebihan kaum Melayu.

Kaum Cina Malaysia jarang mahu menerima hakikat kejayaan Malaysia adalah datangnya daripada kaum Melayu. Apa yang ada pada minda mereka, semua kejayaan di Malaysia adalah atas usaha kaum Cina semata-mata.

Sebab itu kaum Cina yang berasal dari China tidak suka bergaul dengan kaum Cina Malaysia kerana sikap mereka yang ekstrim dan prejudis ini.

  • PENGHINAAN TERHADAP TAMADUN MELAYU

Sehingga hari ini, sesetengah kaum Cina Malaysia masih menggunakan istilah ‘menghina’ terhadap kaum Melayu.

Dalam dialek Cina yang tertentu, kaum Melayu dipanggil dengan nama yang bermakna orang hutan’ atau orang liar’

Mereka sentiasa percaya bahawa budaya dan tamadun Cina lebih tinggi berbanding budaya dan tamadun Melayu termasuklah penggunaan membersihkan diri dalam tandas menggunakan tisu dianggap lebih bertamadun.

  • PREJUDIS TERHADAP HAK KAUM MELAYU

Kejayaan kaum Melayu turut dipandang sinis. Ia biasanya dikaitkan dengan bantuan kerajaan atau hak istimewa yang diberikan kepada kaum Melayu sebagaimana peruntukan dalam perlembagaan.

Kebanyakan kaum Cina Malaysia sukar menerima hakikat kejayaan usahawan atau syarikat-syarikat Melayu, sedangkan mereka berniaga secara jujur dan bukan seperti kaum Cina yang lewah dengan penipuan untuk mendapatkan keuntungan semata-mata.

  • KAUM CINA TOLAK PERLEMBAGAAN MALAYSIA

Kaum Melayu adalah ‘Tuan Rumah’, dan kaum Cina sebenarnya hanyalah tetamu ataupun penumpang kerana tiada tempat untuk bermastautin.

Kaum Cina Malaysia sepatutnya berasa malu kerana mengikut sejarah, mereka telah datang untuk menjadi buruh dan kemudiannya diberikan kerakyatan Malaysia atas ikhsan pemimpin dan kaum Melayu sendiri. 

Akhirnya mereka cuba hendak merampas serta menindas ‘Tuan Rumah’.

Jika saya (Ye Lin Sheng, penulis Buku), adalah kaum Melayu, saya tidak akan membenarkan Perlembagaan dan Kontrak Sosial dicabar. Saya akan merasakan maruah dan penghormatan saya dicalar.

  • KAUM CINA MALAYSIA CENDERUNG KEPADA IDEOLOGI KOMUNISME

Saya selaku orang Cina warganegara China berasa malu dengan sikap bangsa saya sendiri yang tinggal di Malaysia. 

Sepatutnya kaum Cina berbakti kepada kaum Melayu kerana mereka sudah diberi peluang untuk mendapatkan kerakyatan dengan ikhsan pemimpin kaum Melayu. 

Tidak ada perkataan yang dapat saya gambarkan tentang sikap kaum Cina di Malaysia kecuali ‘Ekstrimis serta Rasis’.

Kami sendiri di China, tidak lagi menerima ideologi komunisme, tetapi kaum Cina di Malaysia lebih selesa untuk mengamal serta menyebarkan ideologi komunisme sehingga ke hari kini. 

Bekas KPN, TS Musa Hassan

Komentar EditorDr Mamat Desa

Kami percaya di Malaysia, bukan semua kaum Cina mempunyai sifat dan paradigma sebagaimana digambarkan oleh Dr Lin Sheng, seolah-olah ia suatu generalisasi.

Kita boleh lihat tokoh-tokoh yang sedar, berterima kasih dan tahu menghargai budi baik kaum Melayu seperti Tun Tan Siew Sin, Prof Dr Khoo Kay Kim, Prof Datok Dr Teoh Kok Seong, Prof Dr Ridhuan Tee, Lee Lam Thye, Dr Wee Ka Siong, dan Ebit Liew (sekadar menyebut beberapa nama).

Walau bagaimanapun kami percaya antara faktor yang menjulang sifat dan sikap angkuh, oportunis dan rasis itu telah disemai oleh DAP lebih 50 tahun yang masih lewah dengan minda komunisme, rasisme dan cauvinis.

Kritikan yang hampir sama sebagaimana dilontarkan oleh Dr Lin Sheng pernah juga diluahkan oleh Bekas Perdana Menteri Australia, John Howard terhadap kaum Cina.

Kata Howard, “Orang Cina yang harus sesuaikan diri di negara ini, bukan kami sebagai Australian.

Terima atau keluar sahaja dari sini. Saya selaku bekas Perdana Menteri bosan dengan negara yang bimbang tentang sama ada kita menyinggung kaum Cina yang tinggal dinegara ini.

Sejak serangan pengganas di Bali, kami telah mengalami peningkatan dalam patriotik oleh majoriti Australia. Oleh itu, budaya kaum kami telah dibangunkan sejak dua abad perjuangan, melalui pelbagai ujian dan kemenangan diperjuangkan oleh kaum asal Australian yang berjuang mendapatkan kebebasan.”

Pada 1959, kerajaan Indonesia pula telah menghalau keluar masyarakat Cina, sehingga kerajaan China menghantar kapal untuk mengangkut mereka kembali ke negara asal, melainkan sekiranya mereka bersedia menerima budaya pribumi Indonesia. Mana-mana yang keras kepala, telah dibunuh.

Panglima ABRI amat marah dengan penggunaan Bahasa Cina di Indonesia -“Jika mahu berbahasa Cina, baliklah ke China, jangan berada di Indonesia”

Presiden Indonesia, Sukarno pernah menyatakan bahawa beliau tidak mahu sekiranya pada masa hadapan kaum pribumi Indonesia diperhambakan oleh kaum yang angkuh, penipu dan sombong itu.

Inilah yang sedang berlaku di Malaysia sekarang.

Kaum pribumi Vietnam juga membenci kaum Cina kerana sikap cauvinis mereka seperti Yahudi di Palestin. Mereka mengadakan tunjuk perasaan anti-kaum Cina di jalan-jalan raya dan mahu kerajaan Vietnam menghalau mereka kembali ke China.

Semoga catatan yang kami paparkan membawa kesan positif dan perubahan paradigma kaum Cina, sebagaimana kritikan Dr Lin Sheng.

******

Advertisement

One thought on “(Video) KAUM CINA MALAYSIA ANGKUH, OPORTUNIS, DAN RASIS – DR YE LIN SHENG, PhD

Add yours

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Atas ↑

%d bloggers like this: