PEMIMPIN TERTUA DUNIA LEBIH SUKA MELIHAT KUASA POLITIK MELAYU PECAH-BELAH

Mahathir bin Mohamad anak lelaki Iskandar Kutty, mengikut asal keturunannya adalah daripada keturunan Kutty, Kerala India, dan dengan itu daripada darah bapa dan datuknya, dia bukanlah daripada keturunan Melayu tulen.

Meskipun JPN mempunyai tafsiran Melayu yang berbeza tanpa mengira keturunan asal bapa kandung, hakikatnya manusia seperti Mahathir, bukanlah berdarah Melayu tulen.

Dalam Sulalatus Salatin karya Tun Seri Lanang, pendatang Selatan India (Kerala) yang diistilahkan ‘keling’, sering digambarkan sebagai bangsa yang suka memutar-belit kata-kata untuk menyembunyikan kebenaran, mengutuk, memfitnah dan belot kepada pemerintah kerajaan Melayu.

Atas alasan itu, telah terbina secara halus dalam minda Melayu pelabelan seperti ‘janji keling’, ‘lidah keling’, ‘keling karam’, ‘tangisan keling’ ‘jika jumpa ular dan keling, bunuh keling dahulu’, dan macam-macam lagi ‘welstanchaung’  Melayu terhadap bangsa Kerala.

Hari ini kita lihat sikap ‘keling’ itu kelihatan tegar pada watak Mahathir Mohamad, PM Malaysia ke-4 dan ke-7, malahan kini masih mahu menjadi PM yang ke-9.

Antara bencana yang dibawa oleh Mahathir kepada dunia politik Malaysia adalah perpecahan kuasa politik Melayu.

Pada 1998 krisis yang amat kritikal dalam sejarah perpaduan Melayu tercetus apabila DS Anwar Ibrahim cuba menentang kronisme, nepotisme dan kolusi Mahathir.

Akibatnya Anwar telah disingkirkan dan dipenjarakan, lantas tertubuhlah Parti Keadilan Rakyat (PKR) untuk menentang Mahathir. Maka terpecahlah kuasa politik Melayu kepada UMNO, PAS, dan PKR.

AKU INGIN BEBAS: MALAYSIA BARU - PH CIPTA SEJARAH JADIKAN RAKYAT ...

Dengan bantuan dana luar seperti NED, Freemason dan pertubuhan Yahudi yang turut menyokong kejatuhan kuasa politik Melayu-Islam, PKR dan DAP menubuhkan Pakatan Rakyat.

Kekuatan Pakatan Rakyat menjadi agak signifikan yang kemudiannya menerima kemasukan parti Parti Islam Se-Malaysia (PAS) yang turut bermusuh dengan Mahathir.

Setelah PAS sedar dengan sikap anti-Melayu-Islam DAP, diikuti kematian Mursyidul Am Nik Aziz, PAS kemudiannya membuat keputusan keluar daripada Pakatan Rakyat setelah sekian lama ia diperbodohkan DAP.

Apabila PAS meninggalkan Pakatan Rakyat, DAP yang menyusun strategi untuk memecahkan kuasa politik Melayu, telah menubuhkan pula PAN yang dilihat sebagai kaldainya yang terdiri daripada pemimpin serpihan PAS di bawah kepimpinan tokoh Syiah Malaysia, Mat Sabu.

This image has an empty alt attribute; its file name is a-a-a-utelagaghuruhara-5.png

Ia menjadi amat berkesan apabila tokoh yang pernah dipersepsikan sebagai ‘Menteri Pertahanan Terbodoh Dunia’ diangkat untuk mengepalai PAN.

Seelok-elok sahaja PAS keluar daripada Pakatan Rakyat, Pakatan Harapan (PH) pula diwujudkan.

MENTERI PERTAHANAN MALAYSIA TERBODOH DI DUNIA? – KOREK, BONGKAR, DEDAH
Dipetik daripada Cungkil.com

Konsep ‘Harapan’ (hope) adalah konsep DAP dan kaldainya yang secara halus mahu menyerapkan kristianisasi melalui pelabelan ‘Harapan @ Hope’ yang merupakan salah satu fahaman dan missi kristianisasi.

Label ‘Hope’ juga mempunyai kaitan dengan fahaman Evangelical yang merupakan mazhab Kristianiti.

Adakah Mahathir turut menjadi boneka DAP untuk memecah-belahkan kuasa politik Melayu apabila dia menubuhkan pula parti PPBM (Bersatu) yang kononnya mahu menarik sokongan kaum Melayu-Peribumi?

Dengan itu juga kuasa politik Melayu berpecah kepada UMNO, PAS, PAN, PKR dan PPBM.

Dimuat naik daripada YouTube

Malangnya, Bersatu tidak mampu berdiri sendirian kerana gagal mendapat sokongan yang signifikan daripada kaum Melayu, lantas ia bergabung dengan PH dan sanggup berpura-pura memadamkan kebenciannya terhadap DAP-Anwar yang hakikatnya adalah musuh seumur hidup Mahathir.

Ketika berada dalam PH, Mahathir memecah-belahkan pula PKR dengan membentuk kem DS Anwar dan DS Azmin Ali untuk melemahkan kuasa Anwar.

Tetapi dengan percaturannya yang silap, dia telah memecah-belahkan pula partinya sendiri, apabila dia meletak jawatan sebagai PM dan membubarkan kerajaan PH yang diterajuinya selama 22 bulan.

This image has an empty alt attribute; its file name is a-a-a-utelagaghuruhara-1-x.png

Dia bukanlah Melayu tulen kerana Melayu tulen tidak akan menghina bangsanya sendiri, memecah-belahkan kuasa politik kaumnya dan menolak falsafah ‘ketuanan Melayu’ di bumi Melayu ini.

Malahan dalam Kongres Maruah Melayu, dia sendiri menghina kaum Melayu sebagai kaum tidak bermaruah dan pemalas.

Patutlah DS Anwar melabelkannya sebagai ‘Kongres Barua Melayu,’ yang mungkin merujuk kepada sikap Mahathir yang menjadi barua DAP.

Hari ini, kuasa politik Melayu menjadi lintang-pukang akibat gelagat Mahathir yang gelojoh meletakkan jawatannya sebagai PM ke-7 tetapi berjaya memecah-belahkan kuasa politik Melayu.

Terkini, dengan sikapnya yang tidak akan berpuas hati, dan didorong oleh keserakahan nafsu politiknya, Mahathir mahu merampas semula kerusi PM yang telah ditabalkan kepada TS Muhyiddin Yassin oleh DYMM SPB YDP Agong.

Lantas Mahathir terpaksa pula berdiri sebagai pembangkang.

Kini dia juga cuba pecah-belahkan kuasa pembangkang dan enggan berdiri bersama blok PH, tetapi bersendirian sebagai calon bebas bersama empat kaldai-kaldainya.

Kini, dia hanyalah melukut yang hina dan tidak bermaruah dalam blok pembangkang di parlimen.

******

Advertisement

2 thoughts on “PEMIMPIN TERTUA DUNIA LEBIH SUKA MELIHAT KUASA POLITIK MELAYU PECAH-BELAH

Add yours

  1. Mendoakan orang orang Melayu atau Islam, yang layak mengundi diMalaysia, memberi sokongan an pemimpin Islam serta rakan seperjuangan mentabir negara untuk menjamin keamanan dan kesejahteraan, Insha Allah Aamiin.

    Like

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Atas ↑

%d bloggers like this: