MAHATHIR TELAH HURU-HARAKAN KUASA POLITIK MELAYU

Dr Mamat Desa

Kadangkala terasa bahawa kita sudah kenal siapakah Mahathir bin Mohamad anak lelaki Iskandar Kutty, yang bukanlah berdarah Melayu tulen sekiranya dirujuk pada darah bapa kandungnya.

Pada hakikatnya, kumpulan primer kepada bangsa rumpun Melayu adalah Melayu itu sendiri.

Kebenaran ini dibuktikan oleh kerajaan Indonesia yang telah memilih bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi, dan bukannya bahasa Jawa, Minang, Batak, Aceh, Bugis dan lain-lain kerana bahasa Melayu adalah dominan di Indonesia.

Ada ratusan kumpulan etnik rumpun Melayu yang dikenali dalam ‘Malay Achipelago’, namun apa yang jelas, kaum pendatang dari India dan China bukanlah dalam kelompok etnik rumpun Melayu.

Meskipun JPN mempunyai tafsiran Melayu yang berbeza tanpa mengira keturunan asal bapa kandung, hakikatnya manusia seperti Mahathir, bukanlah berdarah Melayu tulen.

Dalam Sulalatus Salatin karya Tun Seri Lanang, pendatang Selatan India (Kerala) yang diistilahkan ‘keling’, sering digambarkan sebagai bangsa yang suka memutar-belit kata-kata untuk menyembunyikan kebenaran, mengutuk, memfitnah dan belot kepada pemerintah kerajaan Melayu.

Atas alasan itu, telah terbina secara halus dalam minda Melayu pelabelan seperti ‘janji keling’, ‘lidah keling’, ‘keling karam’, ‘tangisan keling’ ‘jika jumpa ular dan keling, bunuh keling dahulu’, dan macam-macam lagi ‘welstanchaung’  Melayu terhadap bangsa Kerala.

Hari ini kita lihat sikap suka bermusuh dengan orang lain, tamak haloba, bercakap putar-belit, menghina bangsa lain, telah kelihatan tegar pada watak Mahathir Mohamad, Perdana Menteri Malaysia ke-4 dan ke-7, malahan kini masih mahu menjadi yang ke-9.

Antara bencana yang dibawa oleh Mahathir kepada dunia politik Malaysia adalah perpecahan kuasa politik Melayu.

Pada 1987, apabila Mahathir bermusuhan dengan Tengku Razaleigh Hamzah, maka ia telah mengakibatkan penubuhan Semangat 46.

Pada 1998 krisis yang amat kritikal dalam sejarah perpaduan Melayu tercetus apabila DS Anwar Ibrahim cuba menentang kronisme, nepotisme dan kolusi Mahathir yang cuba disembunyikan.

Akibatnya Anwar telah disingkirkan, lantas tertubuhlah Parti Keadilan Rakyat (PKR) untuk menentang Mahathir.

PKR telah berjaya membentuk gelombang yang melemahkan kuasa politik Melayu dan sanggup bersekongkol dengan DAP.

Dengan bantuan dana luar seperti NED, Freemason dan pertubuhan Yahudi yang turut menyokong kejatuhan kuasa politik Melayu-Islam, PKR dan DAP menubuhkan Pakatan Rakyat.

Kekuatan Pakatan Rakyat menjadi agak signifikan yang kemudiannya menerima kemasukan parti Parti Islam Se-Malaysia (PAS) yang turut bermusuh dengan Mahathir.

Setelah PAS sedar dengan sikap anti-Melayu DAP, dan diikuti kematian Mursyidul Am Nik Aziz, PAS keluar daripada Pakatan Rakyat.

DAP yang tetap mahukan gabungan parti pembangkang yang mempunyai suara Islam di bawah kawalannya, telah menubuhkan PAN yang terdiri daripada pemimpin serpihan PAS di bawah kepimpinan tokoh Syiah Malaysia, Mat Sabu.

Pakatan Rakyat turut dibubarkan dan digantikan dengan Pakatan Harapan (PH), apabila DAP dan kaldainya secara halus mahu penyerapkan kristianisasi melalui pelabelan ‘Harapan’ yang diterjemahkan sebagai ‘Hope’.

Label ‘Hope’ mempunyai kaitan dengan fahaman Evangelical yang merupakan mazhab Kristianiti.

Ketika memuncaknya permusuhan Mahathir dan DS Najib, dia telah menubuhkan pula PPBM (Bersatu) kononya untuk menarik sokongan kaum Melayu-Peribumi.

Malangnya, Bersatu tidak boleh hidup bersendirian kerana tidak mendapat sokongan yang signifikan daripada kaum Melayu.

Justeru Mahathir bergabung dengan PH dan sanggup berpura-pura memadamkan kebenciannya terhadap DAP dan Anwar yang hakikatnya adalah musuh seumur hidupnya.

Dengan itu lagi sekali Mahathir berjaya memecahkan kuasa politik Melayu kepada lima kelompok iaitu, PAS, Semangat 46 (telah dibubarkan), PKR, PAS dan Bersatu.

Ketika berada dalam PH, Mahathir memecah-belahkan pula PKR dengan membentuk kem DS Anwar dan DS Azmin Ali untuk melemahkan kuasa Anwar yang dilihat sebagai batu penghalang kepada nafsu serakahnya.

Tetapi dengan percaturannya yang silap, dia telah memecah-belahkan partinya sendiri, apabila dia meletak jawatan sebagai PM dan membubarkan kerajaan PH yang diterajuinya selama 22 bulan.

Dia bukanlah Melayu tulen kerana Melayu tulen tidak akan menghina bangsanya sendiri, dan menolak falsafah ‘ketuanan Melayu’ di bumi Melayu ini.

Malahan dalam Kongres Maruah Melayu, dia sendiri menghina kaum Melayu sebagai kaum tidak bermaruah dan pemalas.

Patutlah DS Anwar melabelkannya sebagai ‘Kongres Barua Melayu,’ yang mungkin merujuk kepada sikap Mahathir yang menjadi barua DAP.

Hari ini, kuasa politik Melayu menjadi lintang-pukang akibat gelagat Mahathir yang gelojoh meletakkan jawatannya sebagai PM ke-7.

Surat peletakan jawatan Mahathir sebagai PM

Aneh, sebagaimana sikapnya yang tidak akan berpuas hati, dan lewah dengan keserakahan nafsu politiknya, Mahathir bangun semula menuntut untuk dikembalikan kuasa PM kepadanya yang kini dipegang oleh TS Muhyiddin Yassin.

Lantas Mahathir terpaksa pula berdiri sebagai pembangkang.

Setelah malu kepada PKR, kerana sikap ‘Bapa Perpecahannya’ Mahathir tidak mahu pula bergabung dengan PH.

Namun dia lupa dia bukan lagi Pengerusi PPBM, lantas dia berdiri dalam parlimen sebagai blok pembangkang yang tersisih, bukan sebagai parti komponen PH, tetapi sebagai melukut yang hina dan tidak bermaruah.

******

Advertisement

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Atas ↑

%d bloggers like this: