(Video) VIRUS YANG AMAT RASIS

Coronavirus yang datangnya dari kota Wuhan China kini sudah merebak ke 90% negara China dan terkini menular ke 20 buah negara seluruh dunia. Angka sedemikian tidak statik dan ia akan terus meningkat.

Amat hampir dengan Malaysia

Seorang mangsa boleh merebakkan coronavirus kepada sebanyak mungkin mangsa baru lain (sekurang-kurangnya 3) apabila berlaku perhubungan bersemuka apatah lagi jika bersentuhan.

Dengan itu proses merebaknya coronavirus adalah dalam bentuk ‘geometrikal progression’ iaitu ‘1-banyak’ dan bukannya matematikal progression iaitu ‘1-1’.

Malanglah bagi rakyat Malaysia kerana pihak Imigresen hanya mengenakan sekatan sementara sahaja kepada pelawat dari Wuhan dan Hubei, sedangkan rakyat China yang lain bebas keluar masuk ke negara ini. Nampak sangat kerajaan PH tidak prihatin terhadap keselamatan rakyat. Laporan dari China juga menyatakan bahawa 5 juta daripada 11 juta pendudukan Wuhan sudah meninggalkan kota itu. Di manakah mereka bersembunyi?

Walau bagaimanapun, apakah langkah yang digunakan oleh pihak Imigresen untuk mengesan sama ada pelawat dari daerah lain di negara China itu pernah berada di Wuhan dan Hubei pada waktu terdekat sebelum masuk ke Malaysia?

Rakyat China rata-ratanya amat bangga dengan diaspora serta survival mereka di negara asing, sehinggakan tiada negara diaspora mereka yang tidak mempunyai ‘China Town’. Di Amerika Syarikat terdapat berpuluh China Town.

Di Malaysia, boleh dikatakan 80% bandar dan kota besar Malaysia adalah China Town.

Coronavirus amat tegar berbanding dengan virus SARS yang juga datangnya daripada negara China yang pernah menyerang Malaysia pada 2003.

Mangsa SARS mempunyai simpton jangkitan pada awal jangkitan, dan dengan itu mangsa mempunyai kebarangkalian untuk diselamatkan.

Malangnya coronavirus hanya menunjukkan simpton ketika mangsa sudah hampir maut. Dengan sebab itulah sebagaimana yang dapat dilihat, mangsa coronavirus tiba-tiba jatuh dan mati di tepi-tepi jalan bagaikan ditembak hidup-hidup.

Pada awal serangan coronavirus terhadap mangsa, tiada apa-apa tanda yang dapat menunjukkan bahawa mangsa sudah dijangkiti coronavirus.

Orang ramai menyangka dengan memakai topeng penafasan, mereka boleh mengelak daripada dijangkiti coronavirus, sedangkan hakikatnya ia boleh menjangkiti bukan sahaja melalui penafasan, malahan ia boleh hinggap di tubuh badan mangsa kerana ia boleh merebak melalui udara.

Dengan sebab itulah, pihak hospital di China menggunakan baju khas dan sarung tangan, bukan hanya sekadar topeng penafasan.

Dengan kata-kata lain coronavirus amat berbahaya dan kekuatan virus bertambah tegar dari sehari ke sehari.

Bayangkanlah orang ramai yang datang ke hospital, beratur panjang untuk menerima rawatan, dan ketika itulah juga mereka dijangkiti coronavirus daripada mangsa yang sudah dijangkiti yang turut beratur untuk menunggu pemeriksaan doktor di hospital.

Lebih menakutkan, doktor yang cuba merawat mangsa coronavirus juga terdedah dan maut kerana dijangkiti.

Meskipun China melaporkan hanya 80 mangsa dikesan setakat 27 Jan, namun angka yang sebenarnya adalah 800 dan mungkin lebih.

Sebagaimana didedahkan oleh seorang jururawat dari Wuhan, 90,000 telah dijangkiti coronavirus setakat hari video ini dirakam.

Pastinya China tidak mahu mengisytiharkan angka yang sebenar kepada dunia, namun mereka sibuk menyiapkan sebuah hospital ‘segera’ dalam tempoh 5 hari dengan kemudahan 1000 katil bagi menangani musibah coronavirus itu.

Hari ini rakyat sudah mula ke pasar, sebagaimana yang kami lihat pengunjung pasar di Pasar Chow Kit di Jalan Raja Alang, khususnya orang Melayu, sudah berpusu-pusu membeli sayur-mayur, ikan, daging untuk makanan keluarga mahupun untuk masakan di restoran.

Kami melihat pengunjung berbangsa Cina memakai topeng penafasan sedangkan kaum Melayu, India seperti tidak kisah.

Pengunjung Melayu cuba mengelakkan gerai sayur peniaga Cina, tidak sebagaimana biasa. Pastinya kerana mereka diburui rasa takut akan jangkitan coronavirus, meskipun yang berniaga bukanlah rakyat China dari Wuhan atau Hubei, China.

Semalam Tun Mahathir telah mengisytiharkan bahawa Malaysia akan menyekat pelancong China dari Hubei dan Wuhan, sedangkan wabak coronavirus sudahpun merebak ke seluruh negara China, dan bukanya sekadar Hubei dan Wuhan sahaja.

Meskipin Presiden China, Xi Jinping telah menyekat rakyatnya daripada keluar dan masuk ke kota Wuhan kerana tidak mahu wabak coronavirus merebak ke seluruh China dan melangkaui sempadan China, namun seluruh China sudahpun dikesan terjangkit.

Lantas di tempat kami, jiran tetangga bangsa China tidak mahu lagi menjemput ahli-ahli di kawasan perumahan untuk merayakan Tahun Baru Cina, pastinya kerana mereka malu dengan coronavirus yang dikaitkan dengan negara China dan bangsa Cina, atau mungkin mahu sahaja mereka ucapkan ‘Tak Selamat Tahun Baru Cina’.

Kaum Melayu juga kini seakan-akan diserang ‘fobia Cina’ kerana coronavirus itu.

Pagi tadi kami menerima mesej daripada rakan-rakan rapat yang menggesa supaya berhati-hati dan kalau boleh mengelak daripada menghantar anak-anak ke sekolah yang ramai kaum Cina, apatah lagi Sekolah Jenis Kebangsaan Cina, mahupun Tadika atau Tabika yang majoritinya pengurusannya dikendalikan oleh kaum Cina.

Nampaknya coronavirus layak dijenamakan coro-cina-virus yang virusnya berketurunan Cina, yang amat rasis, tetapi tidak mengenal mangsa jangkitan dari aspek kaum dan warna kulit, dan menggerunkan kaum lain untuk berada dekat dengan kaum Cina.

Rugilah rakyat Malaysia, yang dahulunya pernah diserang virus SARS dari China juga, kerana terlalu ramai bangsa Cina di negara ini, dan kini coro-cina-virus yang berketurunan Cina, juga dari China.

Mungkin negara yang rakyatnya tidak begitu ramai kaum Cina seperti Indonesia, Pakistan, atau India, akan merasa lebih selamat berbanding Malaysia.

*****

Advertisement

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Atas ↑

%d bloggers like this: