AMARAN RUSUHAN KAUM- PENYELIDIK UIAM

A A A A A A A A A A A

KEKALAHAN BN kepada parti PH yang didominasi oleh DAP pada PRU14, adalah satu proses demokrasi.

Namun setelah negara berada di tangan PH-DAP, dengan pengakuan Perdana Menteri bahawa dia hanyalah boneka DAP, rakyat terutamanya kaum Melayu-Islam tidak nampak bahawa pengurusan dan pentadbiran negara berdiri atas paksi demokrasi.

A A A A A A A A A A AAAA AAARUSUH 2

Kedaulatan undang-undang yang dicabuli oleh Peguam Negara, dengan kes-kes terpilih serta pengguguran kes yang melibatkan kaum-puak DAP-PH, telah melenyapkan demokrasi dan ‘rule of law’.

Bukan itu sahaja, bahkan Peguam Negara telah mengotori moral dan etika dengan tingkah-laku yang buruk apabila dilihat menari-nari atas pentas, bagaikan kaki arak yang mabuk bersama dengan para peguam dan pengamal undang-undang yang lain.

A A A A A A A A A A AAAA AAARUSUH 1A A A

Tingkah-laku sedemikian secara terang-terangan melanggari etika Peguam Negara yang sepatutnya mengelakkan hubungannya dengan peguam-peguam yang mengendalikan kes kerana wujudnya ‘conflict of interest’ yang boleh membunuh ‘rule of law’.

A A A A A A A A A A AAAA AAARUSUH 3

Tidak hairanlah sekiranya pesalah yang sudah dikenakan hukuman penjara 18 bulan oleh mahkamah dibebaskan, pesalah yang sudah berada dalam penjara sehari bagi hukuman setahun, dibebaskan, kes Menteri Kewangan sebagai ‘orang kena tuduh’ (OKT) dalam kes rasuah pembelian banglo dengan harga rendah, telah digugurkan sedangkan penjual mempunyai kepentingan politik, kes aktivis LTTE yang juga digugurkan, dan banyak lagi senarai isu yang bertentangan dengan demokrasi, untuk didedahkan.

A A A A A A A A A A AAAA AAARUSUH 4

Bukan itu sahaja, selari dengan agenda ‘bumi hangus’ DAP, yang mahu melumpuhkan kekuatan Melayu-Islam dalam agenda mereka untuk memperkukuhkan kekuatan Evangelis-Zionis, kaum Melayu-Islam tidak lagi melihat wujudnya demokrasi dalam negara.

A A A A A A A A A A AAAA AAARUSUH 7

Sebagaimana dilaporkan oleh penyelidik UIAM, Dr Ahmad El Muhammady, bahawa situasi hubungan kaum di negara ini berada dalam keadaan yang amat parah, yang cenderung membawa kepada meletusnya rusuhan kaum sebagaimana tragedi berdarah 13 Mei 1969.

Dr Ahmad El Muhammady, melontarkan amarannya, “Jika tidak ada usaha yang mencukupi untuk meredakan ketegangan dalam kalangan rakyat, jangan terkejut sekiranya kejadian 13 Mei akan berulang kembali.”

A A A A A A A A A A AAAA AAARUSUH 5

Titah Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah, juga selari dengan dapatan kajian Dr Ahmad El Muhammady, bahawa keadaan negara hari ini dalam konteks hubungan kaum, sangat kritikal dan boleh meruntuhkan negara kerana ledakan kemarahan sesama rakyat yang berpunca daripada perselisihan kaum dan agama.

A A A A A A A A A A AAAA AAARUSUH 1A

Ada dua hipotesis yang kami lihat di sini, pertamanya kaum-Melayu Islam melihat pembohongan, penipuan, fitnah dan janji palsu dalam propaganda PH-DAP sebelum PRU14, tidak mewajarkan kemenangan PH-DAP dan ia harus ditentang.

Isu GST yang dicanangkan sebelum PRU14, mahu diguna pakai semula pula, setelah SST gagal mengubah kos sara hidup rakyat.

Isu kleptokrasi kepimpinan BN hanyalah satu laungan kosong kerana apa yang rakyat lihat ialah bantuan kewangan yang relevan daripada BN kepada golongan yang berada di bawah aras kemiskinan, sedangkan hari ini DS Anwar Ibrahim mencanangkan pula bahawa kronisme, nepotisme dan kolusi di negara ini tidak mengecualikan Mahathir dan pemerintahannya sebagai punca ‘kleptokrasi’ yang digembar-gemburkan.

A A A A A A A A A A AAAA AAARUSUH 9

Mahathir hanyalah meludah ke langit, tetapi ludah basi dan busuknya itu hanya kembali jatuh ke mukanya sendiri.

Lihatlah bagaimana polisi penswastaan Mahathir sejak 1981 telah mengkayakan kroni-kroninya termasuk anak-anaknya yang dikatakan rajin, sedangkan petani Melayu yang berhempas pulas menyuburkan ekonomi negara dikatakan pemalas.

Pada zaman Mahathir, apabila syarikat kroni hampir muflis, kerajaan telah menebus (bailout) dengan menggunakan wang rakyat, sebaliknya apabila kroni mendapat keuntungan ia tidak berkongsi bersama rakyat. Hakikat ini berbeza dengan pendekatan DS Najib Razak, apabila keuntungan syarikat kerajaan dikongsi bersama rakyat (sila rujuk TS Khalid Ibrahim).

A A A A A A A A A A AAAA AAARUSUH 6

Hari ini juga melalui agenda ‘bumi hangus’ DAP, harta yang milik kaum Melayu dalam Tabung Haji, Khazanah, dividen saham pesara tentera yang rendah, dividen saham ASB yang rendah, tanah kaum-Melayu dan wakaf dirampas, harga minyak kelapa sawit yang jatuh merudum dan menggugat kehidupan peneroka dan pekebun Melayu, akaun UMNO-parti Melayu dibekukan, sedangkan kes 1MDB belum pun selesai, sebaliknya kes 1MDB yang cuba dikaitkan dengan DS Najib Razak memperlihatkan kecenderungan untuk memenangkan pihak tertuduh dan banyak lagi yang menjadikan demokrasi di negara ini amat pincang dan rosak di tangan PH-DAP.

PH-DAP benar-benar mahu melihat kaum Melayu-Bumiputera-Islam lumpuh selumpuh-lumpuhnya, dan apabila rakyat menolak kuasa mereka pada PRU15 nanti, kuasa rakyat Melayu-Bumiputera-Islam terus lumpuh dan tiada lagi daya untuk memulihkan ekonomi negara, kecuali dalam jangka masa yang panjang. Ketika itulah juga PH-DAP akan terus menggunakan kekuatan dan modus rompakan mereka untuk menjahanamkan negara lagi sekali.

Dengan hipotesis sedemikian, kaum-Melayu sebagaimana yang diuar-uarkan oleh Dr Ahmad El Muhammady mempunyai kewajaran untuk mencetuskan rusuhan kaum.

Namun dalam hipotesis yang kedua, kaum Melayu-Islam lebih suka mencari jalan yang lebih konstruktif, iaitu menyalahkan kepimpinan mereka sendiri yang berpecah-belah.

Dengan hipotesis sedemikian kaum Melayu-Islam mengambil pendekatan untuk menyatukan dahulu kaum mereka, kerana perpecahan itulah yang menjadi antara faktor kemenangan PH-DAP pada PRU14, selain penipuan, fitnah, pembohongan dan janji palsu dalam propaganda PH-DAP.

Dengan itulah lahirnya ‘Penyatuan Ummah’ dan tanpa mahu mengetepikan kaum lain, walaupun mereka tidak membantu parti Melayu-Islam semasa PRU14, diwujudkan juga ‘Muafakat Nasional’.

Kini rakyat melihat, sebagaimana dapatan yang ditemui oleh penyelidik UIAM, kaum Melayu-Islam mempunyai dua alternatif.

Pertamanya, merusuh dan memaksa kuasa rakyat dan kaum asal Tanah Melayu ini membubarkan parlimen secara pertumpahan darah.

Keduanya, memperkukuhkan ‘Penyatuan Ummah’ serta kerjasama kaum lain melalui ‘Muafakat Nasional’ supaya keharmonian kaum, demokrasi yang lebih berasas sebagaimana sebelum PH-DAP berkuasa, dapat dikembalikan dan ditegakkan semula.

Demokrasi yang diperjuangkan bukanlah demokrasi yang suci bersih yang sempurna ibaratkan kain sutera putih yang tiada langsung titik hitam padanya, sebaliknya demokrasi dilihat sebagai satu tatatingkat yang lebih baik daripada kepincangan kedaulatan undang-undang, yang dapat mempertahankan apa yang telah diwartakan dalam Perlembagaan Persekutuan.

Demokrasi United Kingdom mahupun Amerika Syarikat, tidaklah sebaik demokrasi Finland, namun ia tetap digolongkan sebagai demokrasi. Demikianlah juga di negara ini. Namun demokrasi PH-DAP adalah demokrasi bertaraf longkang yang ditegakkan oleh ‘undang-undang rimba.’

A A A A A A A A A A AAAA AAGONENG 2

Perhatikan ucapan Setiausaha Agung DAP merangkap Menteri Kewangan dalam Konvensyen DAP di Johor baru-baru ini yang amat rasis dan tidak bertanggungjawab demi memenangi  hati kaum Cina dan India. Antara lain Guan Eng menyatakan, seandainya BN-PAS berkuasa, maka:

  • Kaum bukan-Melayu atau bukan-Muslim tidak layak memegang jawatan menteri dalam kabinet
  • Sekolah vernakular dan sekolah berteraskan bahasa ibunda kaum Cina dan India akan ditutup
  • Kaum bukan-Muslim terutamanya Kristian tidak boleh berkumpul untuk menjalankan ibadah (sembahyang)
  • Kerajaan akan boikot produk dan perniagaan bukan-Islam, dan,
  • Kaum bukan-Muslim dan bukan-Melayu yang menentang dilabelkan sebagai khinzir (babi), pengganas dan komunis.

A A A A A A A A A A AAAA AAARUSUH 8

Hak kaum Melayu-Bumiputera janganlah cuba dipadamkan, kedudukan Raja-Raja Melayu jangan cuba dinodai dengan doktrin Republik-Evangelis-Zionis, dan kedudukan agama Islam jangan cuba dicabulii, kerana Melayu dan Islam itu adalah bersinonim.

*****

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Atas ↑

%d bloggers like this: