MAHATHIR TIDAK PERLUKAN UNDI CINA DI TANJUNG PIAI?

Kenyataan Tun Mahathir semasa pertemuan dengan Majlis Tertinggi PPBM Malaysia, bahawa sekiranya mereka bertanding di PRK Tanjung Piai, maka PPBM tidak kisah jika pengundi Cina tidak memberi undi kepada mereka.

Tanggapan Mahathir sedemikian terpantul daripada kritikan DAP terhadap Kongres Maruah Melayu (KMM) yang mereka tuduh sebagai satu kongres perkauman (rasis).

Mahathir membidas sikap bias DAP dan konco-konconya termasuk Anwar Ibrahim, yang melabelkan KMM sebagai Kongres Barua Melayu.

A A A A A A A A A A AAAA PIAI 2

Mahathir kesal dan kecewa apabila kaum Melayu-Bumiputera mengadakan perhimpunan untuk membincangkan masa depan mereka, pastinya DAP dan kaum Cina melabelkannya sebagai rasis.

PPBM juga marah apabila puak DAP, Ronnie Liu menggelarnya sebagai ‘harimau kertas’ dan mencabar DAP supaya buang Bersatu daripada PH, sekiranya DAP rasa dia boleh memenangi undi Melayu tanpa Bersatu.

A A A A A A A A A A AAAA PIAI 9

DAP lupa bahawa kaum Melayu telah terlalu banyak bertoleransi dengan kaum lain yang merupakan kaum pendatang dari perspektif sejarah.

Sebagaimana kata mendiang Tun Tan Siew Sin dan Tun Sambanthan, kaum Cina ditolak oleh negara-negara Asia Tenggara, kecuali kaum Melayu di Malaya.

Salah Seorang Pengasas Malaysia Dari Sungai Siput

Mahathir juga membangkitkan isu, apabila jajahan Eropah di Asia mencapai kemerdekaan, kebanyakan kaum pribumi atau kaum asal di negara itu tidak mahu menerima pendatang asing seperti Cina dan India.

Terdapat antara mereka yang terpaksa meninggalkan negara tumpangan mereka itu kerana diserang secara ganas.

Vietnam, Indonesia dan Australia amat membenci kaum Cina yang sombong dan bongkak apabila mereka memiliki kuasa.

Indonesia misalnya pada 1959 telah menghalau keluar masyarakat China, sehingga kerajaan China menghantar kapal untuk mengangkut mereka kembali ke negara asal, melainkan sekiranya mereka bersedia menerima budaya asal Indonesia. Mana-mana yang keras kepala, telah dibunuh.

Sukarno pernah menyatakan bahawa beliau tidak mahu sekiranya pada masa hadapan kaum pribumi Indonesia diperhambakan oleh kaum yang angkuh, penipu dan sombong itu. Inilah yang sedang berlaku di Malaysia sekarang.

Kaum pribumi Vietnam juga membenci kaum Cina kerana sikap cauvinis mereka tidak tumpah seperti Yahudi. Mereka mengadakan tunjuk perasaan anti-kaum Cina di jalan-jalan raya. Malahan Kebencian pribumi Vietnam terbawa-bawa oleh pekerja asing dari Vietnam di Malaysia.

Sejarah juga menunjukkan kaum pribumi Jepun turut sama membenci kaum Cina. Malahan rasa benci itu telah membawa kepada peperangan Jepun-China di Manchuria sehingga terbawa-bawa di Malaya, apabila ribuan kaum Cina dibunuh oleh tentera Jepun di Singapura.

Tak usahlah kita bincangkan kebencian masyarakat kulit putih pada kaum Cina di Amerika dan Britain yang membawa kepada pembunuhan.

A A A A A A A A A A AAAA PIAI 3

Walau apa pun tanggapan Mahathir, statistik pada PRU14, undi Cinalah yang telah membawa kemenangan kepada calon Bersatu.

Kerusi Parlimen Tanjung Piai dengan 53,528 pengundi berdaftar pada PRU-14, memiliki komposisi kaum terdiri daripada 56.8 peratus Melayu, 41.64 peratus Cina, 1.01 peratus India dan kaum-kaum lain 0.55 peratus.

A A A A A A A A A A AAAA PIAI 4

A A A A A A A A A A AAAA PIAI 6

A A A A A A A A A A AAAA PIAI 5

Daripada sumber statistik yang diperolehi, calon PPBM, Allahyarham Dr Md Farid Md Rafik telah memperoleh 80% undi Cina, manakala hanya 20% undi Melayu dan kaum lain, yang telah membawa kemenangan kepadanya dengan majoriti yang tipis iaitu 524 sahaja.

Adakah Mahathir mengeluarkan kenyataan menolak undi Cina kerana mahu menarik undi kaum Melayu di PRK Tanjung Piai?

Adakah Mahathir cuba mengelirukan kaum Melayu dan berpura-pura bahawa hubungannya dengan DAP sudah hancur?

Anehnya pula Mahathir bersungguh-sungguh mahu UMNO bertanding di Tanjung Piai. Lantas, calon UMNO akan memecahkan undi Melayu dan dengan itu juga undi kaum Melayu akan berpihak kepada Bersatu.

A A A A A A A A A A AAAA PIAI 7

Sepatutnya Mahathir berusaha memecahkan undi kaum Cina sekiranya dia tidak mengharapkan undi Cina.

Manakala GERAKAN juga akan meletakkan calonnya (pastinya Cina). Dampaknya, sekiranya undi Cina tidak diberikan kepada PPBM apatah lagi UMNO, maka undi Cina akan pergi kepada GERAKAN kerana kita tahu bahawa kaum Cina tidak akan mengundi kaum Melayu.

Undi kaum Cina kepada calon BN pada PRU14 juga hanyalah retorik, kerana kebanyakan undi yang diberikan kepada calon BN, DS Wee Jeck Seng datangnya daripada kaum Melayu yang menyokong BN. Itulah hakikatnya. MCA hanya menyumbang satu kerusi sahaja kepada BN daripada keseluruhan kerusi parlimen pada PRU14.

Kami percaya, dalam situasi kini, apabila sikap perkauman DAP dan kaum Cina sendiri melonjak naik, maka amat tidak relevan untuk BN meletakkan calon Cina di PRK Tanjung Piai.

Sedangkan semangat Penyatuan Ummah amat tebal dalam hati nurani Melayu, maka amat tidak relevan bagi BN meletakkan MCA atau calon Cina di Tanjung Piai di mana majoriti pengundi adalah Melayu-Islam.

Keadaan menjadi lebih parah apabila parti yang baru didaftarkan iaitu PUTERA berjanji akan meletakkan calonnya (Melayu) sekiranya UMNO memberikan ruang kapada MCA. Undi Melayu akan terus berpecah.

Sekiranya MCA kalah, mahupun PPBM kalah, maka GERAKAN-lah yang akan menang kerana 41.64% adalah pengundi Cina di Tanjung Piai.

Pastinya calon Cina daripada GERAKAN akan memenangi PRK Tanjung Piai,kecualilah BN meletakkan calon Melayu daripada UMNO untuk bertanding di PRK Tanjung Piai.

Gerakan kini adalah penyokong PH, sebagaimana yang telah dikatakan tadi, Gerakan juga adalah parti dominasi Cina, Cina akan tetap menyokong Cina.

******

 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Atas ↑

%d bloggers like this: