LUCU BANGAT BILA KIT SIANG DAKWA TIADA RASUAH ERA PH (I)

Lim Kit Siang berasa amat bangga mendakwa bahawa setelah setahun PH berkuasa, Malaysia akhirnya bersih daripada gelaran ‘Kleptokrasi Global’, iaitu gelaran bagi negara yang diperintah oleh kerajaan korup.

Lucu rasanya mendengar kenyataan Lim Kit Siang itu kerana dia mungkin dirabunkan oleh matanya yang kian tua kian sepet.

Dia mendakwa, “Pencapaian terbesar kerajaan Pakatan Harapan (PH) setelah genap setahun mentadbir negara dapat dilihat apabila berjaya mengakhiri gelaran yang mengaibkan iaitu Malaysia Kleptokrasi Global”.

A A A A A A A A A A APEK LUCU 2

Sebelum itu Perdana Menteri tua PH juga telah mengeluarkan kenyataan bahawa “Sokongan kepada kerajaan PH dan kepimpinannya merosot disebabkan ada pihak tidak senang hati dengan ketegasan kerajaan membanteras rasuah.”

A A A A A A A A A A APEK LUCU 3

Rakyat ingin bertanya, dalam soal indeks rasuah antarabangsa siapakah penyumbangnya kepada persepsi tersebut?

Siapakah yang menghantar wakil ke luar negara untuk melobi isu 1MDB kepada media asing sebagai agenda membunuh karektor Perdana Menteri, DS Najib atas tuduhan rasuah?

A A A A A A A A A A APEK LUCU 4

Pada hari ini, adakah mahkamah telah membuktikan bahawa Najib bersabit dengan kes 1MDB yang lebih dilihat sebagai propaganda Mahathir dan konco-konconya termasuk Lim Kit Siang?

Pelabelan ‘Malaysia negara Kleptokrasi Global tak pernah wujud’ sebaliknya ia hanyalah rekaan si mata sepet bernama Lim Kit Siang itu sahaja.

Mata sepet ini kian tua kian rabun kerana, negara-negara dunia di Sidang Kemuncak Luar Biasa di Istanbul melihat Malaysia adalah negara Islam yang boleh dicontohi, bertentangan dengan dakwaan Kit Siang itu.

A A A A A A A A A A APEK LUCU 5

Sedangkan Mahathir, Perdana Menteri tertua dunia, yang digambarkan oleh DYMM Sultan Johor sebagai hampir ‘nyanyuk’ lupa bahawa sokongan rakyat merosot amat mendadak kerana penyelewengan kuasa kerajaan PH, yang hakikatnya juga diklasifikasikan sebagai rasuah.

A A A A A A A A A A APEK LUCU 6

Negara di bawah kerajaan Kakistokrasi PH menjadi huru-hara, ekonomi menjunam, agama Islam dihina, Raja-Raja Melayu dikeji, LGBT diiktiraf, Ringgit Malaysia merudum jatuh, Bursa Saham terburuk di dunia, kos sara hidup melambung, penjawat awam diancam dibuang kerja, pelabur asing lari meninggalkan Malaysia, perpaduan kaum kian merekah,  kes-kes mahkamah rasuah hanyalah kes-kes terpilih, dan rakyat kian membenci Perdana Menteri serta menteri-menteri Kakistokrasinya.

Rasuah bukan sahaja merupakan transaksi wang kerana kepentingan pihak pemberi, tetapi rasuah juga merupakan penyelewengan kuasa pihak penerima, dan dalam kes PH ialah penyelewengan kuasa politik.

Kit Siang, lupa pada suatu ketika dahulu dia menjerit-jerit lantang tentang isu Forex BNM yang didakwa melibatkan Mahathir sehingga beratus bilion ringgit lesap.

Jadi bagaimanakah Kit Siang yang amat membenci Mahathir suatu ketika dahulu, tiba-tiba boleh tidur sebantal dengan Mahathir?

Jangan pura-pura bodoh Kit Siang walaupun rakyat tahu kamu sememangnya bodoh dan tidak pernah memiliki ijazah undang-undang sebagaimana yang kamu canangkan.

A A A A A A A A A A APEK LUCU 7

Jadi bila kamu diam dan kini sanggup menerima musuh kamu yang telah memenjarakan kamu di bawah ISA, rakyat memberi persepsi tidak lain dan tidak bukan adalah kerana Mahathir sudah merasuah kamu.

Adakah prinsip politik komunisme kamu membolehkan kamu bekerja sama dengan orang tua ‘Kepala Perompak dan Bapa Pelingkup Negara’?

Image result for Mat Sabu, bapa perompak negara

Kit Siang seharusnya bertanya kepada kawan baik Mahathir, George Soros.

Apakah yang George Soros kata tentang Mahathir? Takkan Lim Kit Siang lupa? Soros kata “Mahathir is a Corrupt Moron!”

A A A A A A A A A A APEK LUCU 11

Bukan itu sahaja, The Third Force melukiskan Mahathir as ‘The Greatest Liar Malaysia has ever seen.”

Bolehkah prinsip politik komunisme Kit Siang itu juga menerima Mahathir sebagai rakan poilitik? Jawapannya mestilah boleh sebab Kit Siang telah jadikan orang tua ‘hampir nyanyuk’ itu sebagai “boneka DAP”.

A A A A A A A A A APECATMADEAD 5

Sebelumnya pelabur asing suka pada Malaysia dan pada bulan-bulan terakhir BN memegang tampuk pemerintahan negara, ekonomi Malaysia telah melonjak menjadi kedua terkukuh di Asia.

Namun seelok-elok PH mengambil kuasa, pelabur asing mula angkat kaki dan berpindah ke negara lain. Kerana Apa?

Kerana mereka tidak lagi yakin dengan ekonomi Malaysia yang kini langsung berada di tangan kaki-kaki perasuah yang hebat.

Malah bursa saham Malaysia mencatat sejarah menjadi yang terburuk di dunia? Pernahkah ini berlaku pada zaman BN di bawah DS Najib?

Sekarang golongan perasuah daripada orang-orang DAP dan Kit Siang, berada di Majlis Daerah tempatan, Pejabat Tanah, Majlis Perbandaran, dan Majlis Bandaraya.

Mungkin juga konsep rasuah bagi PH ialah rasuah yang terpilih sahaja. Sama seperti kes terpilih kerajaan PH untuk mengheret DS Najib ke mahkamah. DS Najib didakwa bukan kerana kesalahannya, tetapi kerana kesalahan terpilih yang direka-reka dan cuba dipadankan.

Namun jika rasuah melibatkan orang Kit Siang atau DAP, misalnya kes rasuah Guan Eng dalam kes Projek Terowong Bawah Laut, Peguam Negara akan terus memadamkan kes.

Inilah dia kleptokrasi yang didakwa oleh si mata sepet itu.

Rasuah di Malaysia bermula sejak zaman Mahathir memegang kuasa lagi iaitu pada 1981 dan ia terus bersemarak apabila Mahathir memperkenalkan sistem penswastaan yang mengkayakan kroni-kroninya.

Kroni menjadi kaya-raya, namun apabila badan korporat milik kroninya itu menghadapi masalah, maka kerajaan akan tanggung dengan wang rakyat.

Sebaliknya jika syarikat kroninya itu untung, maka keuntungan adalah milik kroni dan dikongsi bersama dengan Mahathir.

A A A A A A A A A A APEK LUCU 10
Dipetik daripada Malaysian Review

Kata Bekas Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim, “Saya sedar mungkin sesetengah pihak mahu mempertahankan bahawa dasar penswastaan selama 20 hingga 30 tahun ini telah mencipta golongan usahawan dan korporat berjaya terutama di kalangan Bumiputera sebagai bukti kejayaan dasar afirmatif ‘agenda Bumiputera’.

”Namun, kita tidak dapat nafikan bahawa dengan model Mahathirisme ini, hanya 20-30 orang sahaja daripada 30 juta rakyat Malaysia telah terpilih sebagai anak didik atau kroni,” katanya lagi.

Khalid melihat model penswastaan ‘Mahathirisme’ itu lebih merupakan “privatisation of profits’ dan ‘nationalisation of losses” di mana kerajaan akhirnya terpaksa mengguna pakai dana awam untuk mengambil alih syarikat swasta yang gagal.

Ini adalah rasuah, kerana menggunakan kepentingan politik untuk mengkayakan kroni sedangkan apabila ahli korporat itu bermasalah, wang rakyat pula yang digunakan.

Inilah yang dinyatakan oleh Tan Sri Khalid Ibrahim, bagi menjelaskan bahawa kekayaan kroni-kroni dalam sistem penswastaan pada zaman Mahathir tidak menguntungkan rakyat kerana kekayaan dibolot untuk tembolok mereka dan tembolok Mahathir sahaja.

Pada zaman DS Najib, kekayaan dikongsi bersama dengan rakyat melalui BR1M dan banyak lagi program bantuan rakyat, sedangkan kepimpinan Mahathir mengabaikan penderitaan rakyat.

Bantuan untuk rakyat pada zaman DS Najib juga jatuh di bawah program rasionalisasi subsidi minyak yang dilupuskan.

Hari ini dengan sifat hipokrit, Mahathir menuding jari pada UMNO untuk menuduh UMNO rasuah sedangkan kepala keretapi bagi gerabak panjang UMNO yang rasuah itu adalah Mahathir sendiri.

Meskipun begitu adakah kekayaan kronisme dan nepotisme Mahathir itu hanya mengkayakan kaum Melayu? Jawapannya tidak sekali-kali kerana yang jauh lebih rasuah ialah kaum yang memonopoli ekonomi negara, iaitu kaum sepet Kit Siang.

Jika Tun Razak membuka tanah rancangan Felda, syarikat milik kaum manakah dan Cina manakah yang memonopoli industri minyak kelapa sawit? Cina manakah yang memonopli kilang dan industri getah negara?

Cuba kita ganggu syarikat-syarikat ini dengan memberikan keutamaan kepada syarikat Melayu, pastinya rasuah menjadi penyelesaian masalah mereka.

Orang Melayu menoreh getah macam ‘nak mampus’ tetapi siapakah yang mendapat keuntungan besar daripada keringat orang Melayu itu. Itu pun Mahathir kata orang Melayu pemalas?

Permasalahan yang sama juga berlaku pada industri beras negara. Kaum manakah yang memonopoli kilang dan industri padi negara.

Jadi tak usahlah nak cakap tentang rasuah UMNO, kerana yang menjadi juara rasuah adalah kaum Cina juga. Sehingga di Amerika telah menjadi satu klise bagi pihak polis yang cuba menangkap perasuah di China Town, “I went to China Town to detain a corrupted Chinese, but I found that all of them are corrupt!”

Mahathir dan konco-konconya juga mewujudkan watak Jho Low tapi sampai sekarang tiada siapa tahu di mana Jho Low berada. Sedangkan Osama Bin Laden dan Saddam Hussein boleh ditemui, mengapakah pula badak putih gemok yang bebas berpoya-poya di Hong Kong, di New York, di Los Angeles dan merata dunia.

Cakaplah sahaja berapa Mahathir dah bayar Jho Low untuk memusnahkan karektor DS Najib?

Jadi Mahathir dan Kit Siang lupa bahawa apa yang sedang diperkatakan oleh dunia hari ini ialah “Malaysia adalah negara Kakistokrasi Global” kerana ditadbir oleh orang tua ‘hampir nyanyuk’ dan konco-konconya yang bodoh bagaikan badut dengan sijil akademik palsu, jika adapun ia adalah graduat dari universiti yang tak wujud di dunia.

Malah Kementerian Kewangan negara diuruskan oleh seorang yang hanya layak menjadi kerani akaun, namun dia mengaku pula dia akauntan bertauliah. Cubalah tanya Datok Wee Ka Siong.

*****

 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Atas ↑

%d bloggers like this: