HIBAH TH 1.25% ADALAH PENGANIAYAAN TERHADAP UMAT ISLAM

Dakwaan bahawa liabiliti Tabung Haji (TH) adalah melebihi keuntungan, dengan defisit RM4.1 bilion adalah suatu alasan janggal yang dilihat untuk melemahkan sebuah institusi kewangan yang menjadi tempat pegantungan umat Islam dan milik orang Islam.

Kenapa pula Menteri Agama, Mujahid Yusuf Rawa memutar-belitkan kenyataan defisit RM4.1 bilion, dan mengagihkan hanya RM913 juta sebagai hibah kepada pendeposit sedangkan telah diumumkan keuntungan tahun kewangan TH 2018 adalah RM2 bilion yang boleh diagihkan kepada pendeposit?

Tambahan pula jumlah aset TH berjumlah RM10 bilion telah berjaya dijual dengan nilai RM19.9 bilion, dengan keuntungan RM9.9 bilion. Keuntungan itu jika digunakan untuk menampung defisit RM4.1 bilion, maka ia masih mencatatkan keuntungan RM5.8 bilion. Jika diagihkan RM2 bilion sekalipun, ke mana perginya RM3.8 bilion lagi?

Adakah ini antara agenda halus pihak DAP terutamanya Menteri Kewangan, Lim Guan Eng laknatullah yang mahu mengganggu-gugat rezeki dan urusan pendeposit umat Islam yang khusus disediakan untuk menunaikan Rukun Islam kelima?

Kalau anjing diminta menjaga tulang, pasti tulang dibahamnya. Kalau tikus diamanahkan memperbaiki labu, pasti punah labu dibuatnya.

Apakah selama ini TH telah mengalami kerugian meskipun hibah TH tidak pernah kurang daripada 5%?

Lihat sahaja Hibah Tabung Haji dan Hibah Haji (bonus) yang dibayar kepada pendeposit sejak 2012 yang tidak pernah rendah daripada 5%.

A 1 A A A A A A ALAQSATH 1

Malahan berbanding dengan ASB atau Amanah Saham Bumiputera, Hibah Tabung Haji dengan tambahan Hibah Haji (bonus) adalah jauh lebih menguntungkan pendeposit.

Perkara yang dilihat penting ialah TH telah secara otomatisnya membersihkan wang pendeposit melalui zakat, tidak seperti ASB atau kebanyakan urusan institusi kewangan lain.

A 1 A A A A A A ALAQSATH 2

Pada tahun kewangan 2017, Lembaga Tabung Haji (TH) telah memberikan hibah sebanyak RM2.7 bilion kepada pendeposit TH pada kadar 4.50 peratus Hibah Tahunan TH dengan tambahan 1.75 peratus Hibah Haji.

A 1 A A A A A A ALAQSATH 3

Pengiraan hibah (dividen) adalah berdasarkan baki tahunan terendah akaun pendeposit.

Pada hari pengumuman hibah TH 2017, Bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, YB Dato’ Seri Jamil Khir Haji Baharom (B), berkata TH telah mencatatkan pendapatan yang baik pada tahun itu yang membolehkan TH membayar hibah yang kompetitif kepada pendeposit. Jadi, di mana letaknya defisit dan kerugian?

Mujahid dan Guan Eng laknatullah, gagal melihat bahawa agama Islam adalah agama rasmi Persekutuan. Perkara-perkara yang melibatkan urusan agama Islam hendaklah dilindungi oleh kerajaan dan diberikan keutamaan, bukan melayannya dengan pendekatan mencari kelemahan yang direka-reka.

Tanyalah peguam Datok Zulkifli Nordin, apakah roh dan semangat keislaman yang dipasakkan ke atas Perlembagaan Persekutuan?

Malah sekiranya ada kelemahan TH, maka dengan roh dan semangat Perlembagaan Persekutuan, kerajaan bertanggung jawab membela perbelanjaan kewangannya.

Sebaliknya hari ini, kerajaan PH lebih suka menganiaya, mencari kesalahan TH sehingga ke lubang cacing. Jika tidak ditemui kelemahan maka mereka akan cuba mereka-reka hanya semata-mata TH diuruskan oleh UMNO sebelumnya dan hanya semata- mata ia menjadi harapan umat Islam.

Apakah selama ini Guan Eng kisah dengan kedudukan kewangan mana-mana badan yang menguruskan kewangan bagi orang Cina. Mulakan sahaja dengan penyelewengan projek Terowong Bawah Laut yang menelan belanja berbilion wang rakyat atau mana-mana syarikat peminjam wang ‘Ah Long’ atau tajaan Yahudi-Israel kepada DAP sejumlah RM1.2 bilion sebagaimana didakwa oleh Mohamad Razali Abdul Rahman, bekas Pengarah Strategik Hal Ehwal Orang Melayu-Islam DAP?

Kenapa dengki dan khianat sangat kepada Tabung Haji dan kini meletakkan pengurusan kewangannya di bawah SPV Prokhas yang diterajui oleh kaum Kafir? Kalau tidak faham konsep halal haram, jangan kamu ganggu urusan orang Islam!

A 1 A A A A A A ALAQSATH 4

Umat Islam dan pendeposit Tabung Haji juga amat terkilan dengan Mujahid yang memperakui bahawa aset-aset Tabung Haji bernilai RM19.9 Billion telah dijual dan dipindahkan daripada Tabung Haji kepada SPV (Urusharta Jamaah Sdn Bhd) yang hakikatnya diurus sepenuhnya oleh Prokhas Sdn Bhd dengan CEO-nya ialah kafirun Chen Yin Heng.

Patutlah bersungguh-sungguh Mujahid mengugut supaya kempen BN-UMNO-PAS tidak menggunakan isu TH semasa PRK Semenyih. Rupa-rupanya ada pekung busuk hancing PH dalam kes ‘merompak’ hibah TH.

Sejak awal lagi umat Islam dan pendeposit TH amat curiga apabila Mujahid mengumumkan pemindahan atau penjualan aset-aset Tabung Haji kepada SPV yang diletakkan di bawah kuasa Kementerian Kewangan yang menterinya ialah Lim Guan Eng.

A 1 A A A A A A ALAQSATH 5

Sedangkan Tabung Haji boleh sahaja mewujudkan Syarikat SPV yang kekal di bawah seliaannya sendiri sebagaimana model-model penerbitan Sukuk yang dilakukan oleh banyak institusi dalam dan luar negara dengan tujuan menstrukturkan kembali kedudukan aset dan liabiliti di dalam Kunci Kira-kira (Balance Sheet) institusi berkenaan.

Adakah ini sebagai sebahagian daripada agenda memusnahkan apa jua kekuatan kewangan umat Islam demi menegakkan negara Kristian DAP?

Atau adakah ini sebahagian daripada ‘Strategi Bumi Hangus’ DAP untuk memusnahkan apa sahaja yang menjadi sandaran umat Islam?

Kepada Mujahid yang tiada ilmu perbankan Islam, usahlah tunduk pada kafir laknatullah yang mahu mengganggu TH yang diasaskan oleh Prof DiRaja Ungku Aziz untuk membantu umat Islam.  Begitulah juga dengan Guan Eng yang hanya layak menjadi kerani akaun, jangan cuba mengganggu-gugat hak orang Islam-Bumiputera.

Mujahid hendaklah sedar bahawa kamu sedang membina gejala permusuhan terhadap umat Islam dengan apa yang telah kamu lakukan, bukan sahaja terhadap TH, tetapi juga dalam isu ratifikasi ICERD yang dikaitkan dengan gejala Freemason serta mendukung agenda Yahudi ortodoks, LGBT, penghinaan kaum kafirun terhadap Rasulullah SAW, rusuhan kuil Hindu Mariamman dan macam-macam lagi huru-hara yang amat menghiris hati umat Islam.

Kesabaran ada hadnya!

*****

 

 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Atas ↑

%d bloggers like this: