RAKYAT LAWAN PH DI RANTAU

Penamaan calon bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) DUN Rantau sudah pun berlangsung semalam 30 Mac, dan disahkan bahawa empat calon akan bertanding.

Pertandingan empat penjuru itu disertai oleh DS Mohamad Hassan (BN-UMNO), Streram Sinnasamy (PKR), dan dua calon bebas R. Malar dan Mohd Nor Yassin.

PRK RANTAU: PAN MELAWAN PAKATAN HARAPAN?
Pertandingan empat penjuru di DUN Rantau

Daripada senarai calon, terbangkit isu yang riuh-rendah dibangkitkan oleh rakyat di DUN Rantau tentang calon yang menjadi penanda kepada penentangan rakyat terhadap calon PH-PKR.

Pertamanya calon bebas Mohd Nor Yassin, sebenarnya adalah ahli PAN dan dengan itu bermakna, PAN secara diam-diam mengirim calonnya untuk menyertai PRK Rantau.

Persoalannya siapakah yang hendak diserang oleh Mohd Nor Yassin sedangkan dia adalah ahli PAN yang bersekutu dengan PH?

Mohd. Nor menyertai PAN pada 10 Mac 2019, kira-kira dua minggu sebelum penamaan calon PRK Rantau – satu agenda terancang PAN
Perakuan PAS bahawa Mohd Nor bukan ahli PAS

Streram telah banyak kali mengeluarkan kenyataan akhbar bahawa dia berpotensi untuk menang. Namun  dia tidak boleh menang hanya dengan sokongan kaum India, yang hanya 27% daripada segmen jumlah pengundi Rantau.

Jika dia mengharapkan sokongan orang Melayu, mengapa pula PAN meletakkan calonnya? Siapakah yang hendak ditentang oleh Mohd Nor Yassin?

Jelaslah bahawa sekutu Pakatan Harapan sendiri menentang calon kafirun seperti Streram.

Kemudian kita lihat pula kemunculan R. Malar daripada kaum India yang bertanding atas tiket calon bebas juga.

Siapakah yang cuba ditarik oleh R. Malar? Tidak lain dan tidak bukan R.Malar cuba membolot undi kaum India di Rantau, kerana pengundi Melayu-Islam tidak bodoh untuk memilih kaum kafirun bagi meletakkan harapan dan masa depan mereka serta kesejahteraan agama Islam.

Hari ini PH yang didominasi oleh DAP telah banyak kali membuktikan bahawa mereka tidak membela orang Melayu-Islam dengan isu aset Tabung Haji yang dikawal oleh kafirun, isu Statut Rome yang mahu mencairkan kuasa Raja-raja Melayu, isu sijil UEC yang menguntungkan kaum Cina, isu penceramah yang dikawal oleh menteri kafirun, isu keganasan kaum India pada kes rusuhan kuil Mariamman, isu pembunuhan anggota Bomba Muhammad Adip Mohd Kassim yang masih menjadi kontroversi, isu menghalau kaum Melayu-Islam dari perumahan PPR, isu menamatkan perjawatan 40,000 penjawat awam yang majoritinya adalah Melayu, isu melantik Peguam Negara dan Hakim Negara daripada kalangan kafirun, isu mengabaikan para petani dan nelayan, isu jatuhnya harga komoditi getah dan kelapa sawit yang menjejaskan hidup peneroka Melayu-Islam, dan banyak lagi isu yang terlalu panjang untuk disenaraikan.

Akhbar Cina juga telah dengan kerasnya mengkritik Tun Mahathir yang dilihat hanya menjadi kaldai DAP, apabila melanggar syarat Pengerusi PAC yang sepatutnya dilantik daripada tokoh pembangkang.

A 1 A A A A ARANTAU 2

Menariknya, Nurul Izzah Anwar, Naib Presiden PKR, sekutu PH juga mengkritik Mahathir sebagai diktator yang telah mengheret keluarganya kepada penderitaan moral dan penghinaan masyarakat seluruh dunia.

Isu Mahathir sebagai diktator bukanlah perkara baru kerana seluruh dunia sudah mengiktiraf Mahathir sebagai diktator malah tercatat dalam senarai Ranker bahawa Mahathir adalah antara 119 diktator terkenal dunia. Hanya mereka yang tidak membaca sahaja yang buta tentang hakikat diri Mahathir.

A 1 1 AA AADIKTATOR 3
Mahathir dalam senarai Diktator dunia: Ranker

Di samping itu rakyat Rantau juga sedang memerhatikan gelagat penyokong pembangkang yang berlakon memukul, dan menyerang dengan parang pemimpin PKR di Rantau untuk menarik simpati pengundi DUN Rantau. Rakyat sudah tahu yang ganas dan bersikap pengganas adalah kaum India sebagaimana ganasnya mereka dalam kes kuil Mariamman Seafield.

A 1 A A A A ARANTAU 3

Tak perlulah PH yang sudah sebati dengan label ‘penipu’ cuba mengelabukan mata pengundi di Rantau.

Isu bahawa DS Mohamad Hassan tidak membawa sebarang pembangunan kepada Negeri Sembilan adalah isu fitnah yang cuba dibawa oleh DS Anwar Ibrahim.

Anwar sepatutnya tanya dirinya sendiri, apakah pembangunan yang telah dibawanya di Permatang Pauh.

DS Mohamad Hassan bukan pemimpin bodoh yang semborono membina rumah kondominium elitis atau prasarana yang hanya dimonopoli oleh kaum Cina dengan tembolok mereka yang sememangnya sudah boyot.

Jika Anwar mahu mengatakan bahawa dia telah membawa UiTM ke Permatang Pauh, maka Mohamad Hassan juga telah membawa UiTM di Kuala Pilah, di Rembau dan di Seremban.

Mohamad Hassan lebih mengutamakan akses kaum Melayu ke bandar melalui jalan raya yang lebih efisien supaya aktiviti ekonomi mereka boleh dipelbagaikan.

Lihat sahaja lebuh raya LEKAS (Lebuh Raya Kajang-Seremban), lihat sahaja jalan baru dari Bukit Putus ke Seremban, dan lihat sahaja pembangunan di Sendayan.

A 1 A A A A ARANTAU 5
Jalan Baru Bukit Putus Kuala Pilah; akses rakyat ke Bandar Seremban

Di Sendayan dalam kawasan DUN Rantau, pembangunan dapat dilihat bukan sahaja melalui projek yang meliputi kawasan kediaman malah kawasan komersil serta perindustrian. Itu adalah pembangunan jelas yang telah wujud di DUN Rantau atas usaha DS Mohamad Hassan. Anwar Ibrahim yang terkenal dengan fitnah dan putar belit kes sodomi seharusnya membuka mata tuanya seluas-luas.

A 1 A A A A ARANTAU 4

 

Banyak syarikat antarabangsa yang telah membuka operasi mereka di Sendayan Technology Valley dan syarikat seperti Safran Group yang mengeluarkan brake kapal terbang yang menggunakan teknologi ‘carbonized’ yang juga menyelenggara brake kapal terbang sedia ada untuk pasaran antarabangsa.

Tak perlulah dipanjangkan lagi wacana pembangunan di DUN Rantau atas usaha DS Mohamad Hassan.  Malangnya pemimpin PH yang kini memerintah Negeri Sembilan kerap kali berlagak seperti ‘lembu punya susu, sapi dapat nama.’

Sebaliknya rakyat melihat kawasan Melayu di Permatang Pauh bagaikan kawasan slum (terhina) yang dipenuhi oleh kaum Negro Amerika.

Malah kaum terpinggir Melayu di Permatang Pauh mempersoalkan apakah Lim Guan Eng tebal dengan sikap rasis dan pilih kasih terhadap pembangunan di penempatan yang majoriti penduduknya adalah kaum Melayu?

A 1 A A A A ARANTAU 6
Inikah pembangunan Permatang Pauh?
A 1 A A A A ARANTAU 6
Inikah pembangunan Permatang Pauh? Lebih baik lagi kawasan Slum Kulit Hitam di Detroit AS (For daripada MG)

Meskipun PRK DUN Rantau dilihat sebagai Pilihan Raya ‘Kecil’ namun hakikatnya ia adalah Pilihan Raya ‘Besar’ bagi UMNO-BN, kerana ia merupakan gelanggang pertandingan jaguh UMNO DS Mohamad Hassan yang juga merupakan Timbalan Presiden UMNO yang sedang memangku tugas Presiden.

Ia bukan sahaja mendukung referendum penentangan rakyat terhadap PH yang didominasi oleh DAP, parti cauvinis Cina yang anti Melayu-Islam, malah ia memikul maruah UMNO dalam konteks menentang kerajaan PH yang sudah sebati dengan label ‘penipu’ dan ‘pemfitnah.’

Apatah lagi Perdana Menterinya hanyalah kaldai tua belaaan DAP.

*****

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Atas ↑

%d bloggers like this: