KOR MING SALAH GUNA KUASA DEWAN RAKYAT

Sidang Dewan Rakyat 18 Mac, telah mengeluarkan perintah menyekat kehadiran Ahli Parlimen (AP) Tanjung Karang, Dato Noh Omar selama tiga hari.

Puncanya hanya kerana AP Tanjung Karang telah mempersoalkan kenyataan Kor Ming di luar dewan yang bersifat fitnah bahawa jika terbentuk kerajaan UMNO-PAS, maka negara ini akan menjadi negara Taliban.

A 1 1 AAKORMING 2

 

Isu besar dan amat berbahaya ialah isu kenyataan Kor Ming, yang juga merupakan AP DAP, dan bukannya soalan yang dikemukakan oleh AP Tanjung Karang.

Adakah membangkitkan persoalan tentang isu sensitif dan amat berbahaya kepada rakyat, menjadi larangan dalam Dewan Rakyat? Tidakkah ia merupakan sebahagian daripada sesi perbahasan yang menjadi tanggungjawab AP Tanjung Karang?

Rakyat melihat bahawa itulah sebahagian daripada tugas AP selain daripada membawa suara rakyat dan memperdebatkan kerangka undang-undang.

Sepatutnya Kor Ming harus menjawab soalan yang dikemukakan oleh AP Tanjung Karang dan bukannya mencari tafsiran undang-undang Dewan Rakyat mengikut ‘framing’ (pembingkaian) dirinya dan parti DAP yang kini jelas merupakan anti-Islam dan anti-Melayu.

Kenyataan Kor Ming pada 8 Mac lalu bahawa sekiranya UMNO dan PAS memerintah, Malaysia akan menjadi negara Taliban, juga telah menjadi polemik dalam kalangan rakyat. Maka tidak hairanlah sekiranya AP Tanjung Karang membangkitkan isu tersebut di Dewan Rakyat.

A 1 1 AAKORMING 1

Apakah tujuan Kor Ming mengeluarkan kenyataan sedemikian? Sedangkan kepimpinan PAS dan UMNO telah lama membuktikan bahawa pentadbiran kedua-dua parti itu baik di peringkat negeri (PAS) dan di peringkat Persekutuan (UMNO), tidak pernah berlaku pemberontakan bersenjata sebagaimana perang saudara yang berlaku di Afghanistan?

Sebaliknya peristiwa 13 Mei yang dicetuskan oleh parti cauvinis Cinalah yang telah menyebabkan berlakunya pertumpahan darah di negara Tanah Melayu ini.

Kor Ming gagal melihat pertumpahan darah yang berlaku antara Kuomintang dan parti Komunis China, sehingga mereka berpecah dan kemudiannya mewujudkan Republik China di Taiwan dan Republik Rakyat China di tanah besar China.

Malah Kor Ming harus lihat bahawa penduduk asal di kebanyakan negara di dunia ini membenci kaum Cina sebagaimana kata mantan Perdana Menteri Australia, John Howard, bahawa kaum Cina ini ibarat sel darah putih, bila sedikit ia tidak bahaya tetapi bila banyak mereka mengancam negara.

Vietnam, Indonesia dan Australia amat membenci kaum Cina yang sombong dan bongkak apabila mereka memiliki kuasa.

Indonesia misalnya pada 1959 telah menghalau keluar masyarakat China, sehingga kerajaan China menghantar kapal untuk mengangkut mereka kembali ke negara asal, melainkan sekiranya mereka bersedia menerima budaya asal Indonesia. Mana-mana yang keras kepala, telah dibunuh.

Sukarno pernah menyatakan bahawa beliau tidak mahu sekiranya pada masa hadapan kaum pribumi Indonesia diperhambakan oleh kaum yang angkuh, penipu dan sombong itu. Inilah yang sedang berlaku di Malaysia sekarang.

Kaum pribumi Vietnam juga membenci kaum Cina kerana sikap cauvinis mereka tidak tumpah seperti Yahudi. Mereka mengadakan tunjuk perasaan anti-kaum Cina di jalan-jalan raya. Malahan Kebencian pribumi Vietnam terbawa-bawa oleh pekerja asing dari Vietnam di Malaysia.

Sejarah juga menunjukkan kaum pribumi Jepun turut sama membenci kaum Cina. Malahan rasa benci itu telah membawa kepada peperangan Jepun-China di Manchuria sehingga terbawa-bawa di Malaya, apabila ribuan kaum Cina dibunuh oleh tentera Jepun di Singapura.

Tak usahlah kita bincangkan kebencian masyarakat kulit putih pada kaum Cina di Amerika dan Britain yang membawa kepada pembunuhan.

A 1 1 AAKORMING 3

Sebagaimana kata mantan Perdana Menteri Australia, John Howard, 

“Orang Cina yang menetap di sini (Australia) sepatutnya tidak boleh menuntut hak yang sama atau dengan sengaja mempersoalkan mengapa perlu berbahasa inggeris dan menghormati agama Kristian di sini. Jika perkataan God (Kristian) itu menyinggung anda, maka saya selaku bekas Perdana Menteri mencadangkan anda orang cina perlu mencari negara lain untuk menetap. Ini kerana perkataan God (Kristian) adalah salah satu bahagian di dalam adat yang dipraktikkan di Australia ini.
Apa yang kami minta ialah anda menerima kami sebagai penduduk asal Australia, dan hiduplah dalam suasana harmoni dengan kenikmatan yang telah kami kongsikan.”

“Ini adalah NEGARA KAMI, TANAH KAMI iaitu Australia. Kami Australian yang membolehkan serta memberikan orang Cina peluang untuk menikmati kehidupan di Australia ini. Tetapi apabila anda orang Cina telah selesa di negara kami, mengapa anda tiba-tiba mengadu dan merengek? Jika kamu orang Cina merasakan ini semua tidak adil tentang Bendera negara kami, Perlembagaan kami, cara kami membelanjakan wang yang fokus kepada penduduk asal, mengenai agama Kristian kami, cara hidup kami, kerajaan kami, saya rasa selaku bekas Perdana Menteri Australia membuka pintu kepada mana-mana orang Cina untuk keluar dari negara ini dan pilih negara yang lebih bebas yang dapat menerima semua permintaan kamu ini.”

Jelaslah bahawa sikap cauvinis kaum Cina berada dalam DNA dan darah mereka kerana di mana-mana sahaja mereka berada, sikap cauvinis itu menjadi kebencian kaum pribumi.

Kerajaan PAS Kelantan sekiranya mahu bersikap seperti Taliban, sudah tentu ramai kaum Cina di Kelantan sudah terkubur.

Oleh itu kenyataan Kor Ming yang mengaitkan kerjasama politik UMNO-PAS sebagai satu hala tuju pembentukan negara Taliban hanyalah untuk memecahbelahkan semangat penyatuan kaum pribumi negara ini.

Amatlah dangkal, jahat dan tidak bermoral bagi Kor Ming dan DAP kerana survival mereka ialah atas perpecahan kaum pribumi Tanah Melayu.

Apabila soalan yang dikemukakan oleh AP Tanjung Karang tidak boleh dijawab, maka DAP melalui Kor Ming telah menggantung tanggunjawab Noh Omar sebagai AP selama tiga hari.

Memang benar jika dikatakan bahawa sebagai Timbalan Yang DiPertua (YDP) Dewan, Kor Ming telah menyalahgunakan kuasanya.

Dia tidak layak diangkat sebagai Timbalan YDP Dewan kerana dia seharusnya bersikap berkecuali bukannya bersikap berat sebelah kepada parti tertentu.

Nampaknya DAP lagi sekali membuka pekungnya sebagai parti cauvinis dan rasis!

*****

 

 

 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Atas ↑

%d bloggers like this: