LIM GUAN ENG BERBOHONG LAGI

Pada 17 Jan lalu, Menteri Kewangan, Lim Guan Eng telah mengeluarkan kenyataan bahawa Pahang adalah negeri yang paling banyak berhutang dengan kerajaan Persekutuan, iaitu berjumlah RM3.1 bilion.

a a a aguaneng 3

Kenyataan Guan Eng lebih bersifat pembohongan politik, kerana kenyataan tersebut dikeluarkan untuk mendesak pengundi supaya memilih calon DAP Manogaran pada PRK Cameron Highlands.

Guan Eng lantas melabelkan kerajaan negeri Pahang sebagai tenat dari aspek kewangan dan tidak mampu membantu rakyat di DUN Jelai dan Tanah Rata yang berada dalam kawasan Parlimen Cameron Highlands.

Hari ini Menteri Besar Pahang telah mengeluarkan kenyataan rasmi bahawa angka yang diberikan oleh Guan Eng itu adalah salah. Jumlah hutang Pahang sebenarnya ialah RM760 juta setakat 31 Dis 2018.

Bukan itu sahaja, menurut Menteri Besar, Datuk Wan Rosdy Wan Ismail, negeri Pahang juga telah diminta oleh kerajaan Persekutuan supaya mendahulukan peruntukan RM40 juta untuk membantu mangsa banjir, namun kerajaan Persekutuan masih belum lagi membayar balik.

Kerajaan negeri Pahang juga telah dipaksa untuk membelanjakan RM2.2 bilion bagi urusan menambahbaikkan penyeliaan dan sistem pembekalan air untuk kerajaan Persekutuan. Semuanya dilakukan atas semangat perjanjian Persekutuan.

Jika kenyataan Guan Eng itu tertuju kepada pengundi di PRK Cameron Highland maka, jelaslah ia sebagai satu pembohongan besar yang wajar untuk mengheret Guan Eng ke mahkamah.

Inilah contoh penipuan yang digunakan oleh Pakatan Harapan sebagaimana penipuan yang diguna pakai semasa PRU14.

Malahan dalam konteks semangat Persekutuan, kutukan sedemikian yang dilemparkan kepada kerajaan negeri boleh menyebabkan mana-mana negeri menarik diri daripada perjanjian persekutuan jika sering dicabar dari aspek kemampuan menguruskan pentadbiran negeri kerana banyak hasil kekayaan kerajaan negeri Pahang misalnya dalam konteks hasil komoditi pertanian dan bekalan air yang menyumbang kepada kekayaan dan keselesaan kerajaan Persekutuan.

Sekiranya rakyat atau pengundi tidak membaca berita penafian daripada Menteri Besar Pahang, dan mempercayai dakyah Guan Eng dan pembohongan ini menjadi faktor pengundi memilih calon DAP, maka dari aspek etika, kemenangan DAP adalah satu penipuan.

Inilah juga modus operandi Guan Eng dan Mahathir apabila hutang negara dikatakan berjumlah lebih daripada RM1 trilion sedangkan hakikat sebenarnya hanya RM687 bilion, lalu pengundi mempercayai mereka, maka hiduplah kerajaan PH dalam pembohongan atau dari aspek agama kita boleh katakan kerajaan PH adalah kerajaan haram kerana menang PRU dengan cara menipu dan berbohong.

Guan Eng juga melalak-melolong bahawa negara akan bankrap, sedangkan badan penarafan dunia telah mengkelaskan ekonomi Malaysia adalah kedua terbaik di Asia Tenggara selepas negara China.

Malah pada Mei 2018, Malaysia telah dikategorikan oleh Institut Pembangunan Pengurusan (IMD) Pusat Daya Saing Dunia, sebagai antara 22 negara yang terbaik pencapaian ekonominya dalam ranking Daya Saing Dunia.

a a a aguaneng 2

Namun hari ini ekonomi negara terus merudum, nilai ringgit juga merudum setelah berada dalam tangan Guan Eng!

Rakyat ingin menasihatkan Guan Eng supaya buanglah sikap Cina penipu dalam diri kamu itu, kerana sebagaimana tindakan masyarakat UK yang rasis terhadap kaum Cina, dan masyarakat Australia yang jemu dengan karenah oportunis kaum Cina seperti kamu, kami di Tanah Melayu ini juga sudah benci dengan penipuan orang Cina seperti kamu.

Jika Mahathir sering membangkitkan kemajuan orang Jepun, maka ingin kami katakan bahawa Jepun maju kerana tiada kaum Cina yang sibuk menipu di negara itu.

Ibarat bidalan Melayu kerana nila setitik, rosak susu sebelanga. Kamulah antara manusia Cina di samping bapa kamu yang merosakkan maruah dan integriti kaum Cina di Tanah Melayu ini.

*End*

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

WordPress.com.

Atas ↑

%d bloggers like this: