PENDATANG BOLEH DIHANTAR KEMBALI KE NEGARA ASAL JIKA MENGINGKARI KONTRAK SOSIAL

 

A A A ASYIAH DAIM 3
Foto iringan: Kenyataan Presiden Ikatan Muslimin Malaysia

Ekoran daripada artikel bertajuk ‘KAUM CINA DAN INDIA ADALAH PENDATANG HARAM SEBELUM 1957’ pihak kami telah menerima kiriman artikel berkenaan isu yang sama hasil tulisan Mohd Khairul Azam.

Mohd Khairul membangkitkan isu ‘PERJANJIAN KONTRAK TERHAPUS JIKA MANA-MANA PIHAK ENGKAR dengan ertikata bahawa pihak pendatang di Tanah Melayu serta keturunan mereka boleh dihantar kembali ke negara asal mereka sekiranya mereka mencabuli kontrak sosial yang telah dimaktubkan dalam Perlembagaan Persekutuan.

Hakikat ini lebih relevan bagi mereka yang dilahirkan di negara China dan India dan masih hidup di Tanah Melayu sekarang ini.

Antara lain Mohd Khairul Azman mencatatkan:

  1. Proses Malaya menuntut kemerdekaan daripada British dipermudahkan dengan dasar British Decolonisation Programme (BDP) selepas tahun 1945.
  2. BDP adalah dasar Kerajaan Britain untuk meninggalkan negara yang telah dijajah akibat kos pengurusan negara yang meningkat tinggi akibat perang dunia dan hasil bumi yang dirompak dari negara-negara yang dijajah tidak lagi menguntungkan British.
  3. Ketika ingin melepaskan Malaya, terdapat lebih 2 juta buruh paksa dari negara China dan India yang telah dibawa masuk oleh British ke Malaya untuk industri bijih timah dan getah British.
  4. Tunku Abdul Rahman mahu Malaya dimerdekakan dan pendatang semua dihantar balik ke NEGARA ASAL.
  5. Namun British enggan menanggung kos penghantaran balik pendatang dan Tunku dipaksa untuk menerima mereka semua sebagai warganegara.
  6. Tunku tiada pilihan melainkan menawarkan skim kontrak sosial kepada kaum pendatang.
  7. Sebagai balasan kepada kemurahan hati orang Melayu memberikan taraf warganegara kepada kaum-kaum pendatang, kaum pendatang telah bersetuju untuk mengiktiraf Islam sebagai agama Persekutuan, Raja-Raja Melayu sebagai Ketua Negara, hak istimewa MELAYU dan Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan.   A A A ASYIAH DAIM 223456
  8. Mengikut kontrak sosial yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan, apabila mana-mana pihak memungkiri sesuatu kontrak maka pihak pendatang dan pihak Melayu-pribumi boleh dikembalikan kepada status quo asal masing-masing.
  9. Bermaksud jika satu pihak telah mula tidak menerima kedudukan Islam, Raja-Raja Melayu, hak istimewa MELAYU dan Bahasa Melayu, maka pihak yang satu lagi juga berhak menarik balik pemberian kewarganegaraan kepada kaum pendatang.
  10. Jadi berhati-hatilah dalam mengurus keturunan kamu. Jangan biar mereka buta sejarah.

*******

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

WordPress.com.

Atas ↑

%d bloggers like this: